Tefekkür Seyyahı Olmaya Hazır Mısınız?
Hızlı dönen dünyamızda birçok telaşın peşindeyiz. Bu telaşın içinde gezinirken önünden sürekli geçtiğimiz, sıradan sanıp başımızı çevirmekten aciz kaldığımız birçok güzelliği görmekten, tefekkür etmekten mahrum kalıyoruz maalesef. Veyahut baktığımız hâlde göremiyor, işittiğimiz hâlde duyamıyoruz. Kısacası, anlamlandıracağımız doğru bir okuma yapamıyoruz. Oysaki kâinatın göz bebeği olan insana ilk emir “Oku! Yaratan Rabbin adıyla oku”[1] diye emredildi. Ümmî olan Peygamber Efendimizin (sav) önünde daha önceden inmiş bir vahiy yokken o (sav), neyi okuyacaktı?
Aslında bu emir, Resulullah’a (sav) kitap okumayı değil; insanı, kâinatı okumayı emretmiştir.[2] Bu emri kalbine şuur edinmiş, ümmetin evine ilmiyle konuk olmuş ve minik yürekleri özellikle doğadaki sayısız güzelliklerin peşine takmış bir yazarın kitabını ele alacağız.
Yazar Merve Gülcemal
1987 yılında Bursa’da doğan Merve Gülcemal, birçok eğitim mücadelesiyle ilahiyat, hafızlık, yazarlık, masal anlatıcılığı alanlarında kendisini donatıp süslemiştir. İlme olan açlığı bitecek gibi gözükmediğinden -ki Rabbim ilmini ve kalemini daim eylesin- kendisini kandiller gibi donatıp süslemeye devam etmektedir. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik 20 kitap kaleme almıştır. Hâlen de yazmaya devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk annesidir.
Tefekkür Yürüyüşleri
4-6 yaş grubu için uygun olan hikâyemizin konusu Merve teyzenin etrafında şekilleniyor. Merve teyze, çocukları Ömer Faruk ve Ali Tarık ile birlikte doğa yürüyüşüne çıkar. Yanına aldıkları keşif çantalarıyla doğaya çıktıkları andan itibaren kendilerini birçok macera bekler. Yazar, dökülen yaprakların melodisinden kapanan kozalakların tekrar açılmasına, uçamayan kargaya yardım edilmesinden salyangozların köpük çıkartmasına varana kadar birçok merak edilen olayı tefekkür gözüyle, beş duyguya hitap edecek şekilde akıcı ve eğlenceli olarak ele almış. Bu olayların sebebini hikâyenin kahramanı Merve teyze çözmek yerine çocuklara fırsat vererek çocukların kendi cevaplarına ulaşmalarını sağlamış.
Kırk sekiz sayfalık kitabın uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Çocuğunuzun yaş ve gelişim özelliklerine göre anlam bütünlüğünü bozmadan kitabı birkaç bölüme ayırıp okuyabilirsiniz. Buna ek olarak kitabın sonunda ebeveynler için tefekkür egzersizleri ve çocuklar için deney, yürüyüş fikirleri ile gezi önerileri de olduğundan kitabın hakkını tam manada verdiğini söyleyebiliriz.
Son olarak biz ebeveynler yaşımız büyük olmasına rağmen çocuklara bu kitabı okurken dudağımızın kenarına konan gülümsemeyi, kalbimizde kıpır kıpır eden hayreti, ruhumuza akıttığımız şükür ve muhabbeti hissedebilir hatta ayaklarımızın yerden kesilip doğa seyyahı birisine dönüşebileceğimizi bütün samimiyetimle söyleyebilirim vesselam.
[1] Alak\ 1 [2] Merve Şahinkaya, Ebeveynlik Tefekkürleri
Karadeniz Teknik Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunu.
Güzellikleri daha yakından görmek için hayret gözlüğünü yanında taşıyan, üstü tozlanan din ve değerleri geliştirmeyi dert edinen ve ne kadar büyürse büyüsün talebeliği hiç bırakmak istemeyen bir yolcu.. Bir de Çocuk edebiyatı yazar yolcusu kendisi.
Çok güzel bir tanıtım olmus 😍 ellerinize saglik umarim daha cok çocuğa ulasir ve sizin rehberliginizde aileler rahatlıkla tefekkür yürüyüşlerine çıkarlar