HaberlerİslamofobiKanada

Edmonton’da Güven Yürüyüşü

Müslüman her zorluğun içindeki kolaylığı görebilen, zorluğun izinden giderek yeni çıkış yollarını bulup dünyasını ona göre şekillendirebilendir… Dünyanın birçok yerinde kadınlar farklı zorluklarla karşılaşıyor. Üstelik ne devletler ne de kurallar kadınlara yapılan bu kötü davranışları engellemeye yetmiyor. Bir de yabancı bir ülkede yaşayan siyahi bir Müslümansanız eğer, bu durum sizin için katbekat daha zor bir hal almış oluyor. Bir taraftan siyahi olmanız, diğer taraftan Müslüman bir kadın olmanız üzerinize yapılan İslamofobik maddi manevi zorbalığı arttırıyor haliyle. İşte tam da böyle bir zorluğun içinden kendisini ve kendisi gibi yardıma muhtaç insanları koruyabilecek güçte fikirlerle ortaya çıkıyor Ayşe Ali. Bugünkü haberimizde Kanada’nın Edmonton eyaletinde yaşanan kötülüklere dur demek için yola çıkmış, kadınları ve yardıma ihtiyacı olan kişileri savunmayı kendine hedef belirlemiş, bu anlamda kurduğu Güven Yürüyüşü girişimi ile bu karanlığa ışık olmayı hedeflemiş o kişiyi anlatacağız.

Edmonton’da genç bir Müslüman olan Ayşe Ali, şehirde dolaşmak, sosyal aktivitelere katılmak gibi konularda kendini güvende hissetmiyordu. O ve onun gibi kadınların korkuları Müslümanları ve özellikle siyahileri hedef alan son saldırılardan sonra oldukça doğaldı. “Edmonton Müslüman kadınları, geçtiğimiz ay nefret içeren ırkçı saldırılarının kurbanı oldular. Son olay Haziran sonunda St. Albert’te bir kadını hastaneye gönderdi.” gibi haberleri sürekli duymak şehirdeki diğer insanların da korku içinde yaşamalarına sebep oluyordu.  Fakat mücadele etmekten vazgeçmediler. Müslüman kadınlar için kültürel ve sosyal açıdan güvenli alanlar sağlayan Kız Kardeşler Diyaloğu topluluğunun üyeleriyle iş birliği yaparak Edmonton Güven Yürüyüşü programını başlattılar.

Gönüllülerle Daha Güvenli Yürüyüş

gönüllüler

Bu uygulama Edmonton’daki kadınlara yürüyüşe çıkarken veya dışarıdaki işlerini yaparken ona yol arkadaşlığı yapacak gönüllü bir kadın tayin ederek sokakları onlar için daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor. Yol arkadaşlığı ve destek sağlayıcı olarak seçilen kadın gönüllüler Kız Kardeşler Diyaloğu ve Edmonton Topluluklar Birliği tarafından özenle seçiliyorlar. Müslüman kadınlar Facebook’ta yalnızca kadınlara özel gruplarda kişisel alarmlarını tutmak, yürüyüşe çıkarken biber gazı veya sopa taşımak gibi konularda kendilerini güvende tutmak için ipuçları paylaşıyorlar. Ayrıca, bu seçilmiş kişiler savunmasız insanlara daha iyi koruyabilmek için bazı eğitimlerden geçiyorlar. Uygulama siyahi Müslüman kadınları korumayı amaçlasa da şehirde kendini güvende hissetmek isteyen herkese açık.

Müslüman kadınlara yönelik yapılan ırkçı uygulamaların önüne geçmek için ortaya çıkan Güvenli Yürüyüş programı her yönüyle birçok insana fayda sağlıyor. Gönüllülerle daha güvenilir bir yaşamın kapılarını aralayan bu uygulama şehirde kendini güvende hissetmeyen birçok kişinin güvenliğini sağlıyor ve bu yönüyle de birçok açıdan diğer eyaletlere örnek teşkil ediyor.

Kaynak
Edmonton Safe WalkIqra

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu