Ramazan Söyleşileri

Ramazan Söyleşileri: Suriye’de Ramazan 2

Farklı ülkelerde Ramazan ayının nasıl geçirildiğini anlattığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki durağı Suriye. Sizi hemen haberimizle baş başa bırakalım öyleyse 🙂

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Musab Hamood. 1976 Şam doğumluyum. Babamın görevi dolayısıyla  birlikte bir süre Arabistan’da ikamet ettikten sonra tekrar Şam’a döndük. Lise,  üniversite, yüksek lisans ve doktoramı burada tamamladım.   Bir süre İstanbul Akademi’de  iki yıl tercümanlık görevinde bulundum. Şuanda Sinop Üniversitesi,  Hadis Ana Bilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak  görevime devam etmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Ülkedeki Müslümanlardan bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?

Ulkedeki Muslumanlardan Bahsedecek olirsak Neler Soylemek Istersiniz

Ülke  çeşitli mezhepleri bir arada bulunduruyor olsa da  Şafi ve Hanefi mezhebi ağırlıklıdır.  Arabîler, Nusayrîler ve yerli Hristiyanlar da Şam halkının bir kısmını oluşturur. Fakat çoğunluk Müslümanlarındır. Özel günlerin yanında günlük hayatlarında da dindar bir yaşama sahiptirler. Camiler mescitler hep dolu olur elhamdülillah.

Rü’yet-i Hilal nedir, bize kısaca bahsedebilir misiniz?

Ruyeti Hilal

Ramazan henüz gelmeden insanları tatlı bir telaş ve heyecan sarar. Evet bunun sebebi Ramazan ayının geliyor olmasıdır fakat bu bekleyişe heyecan katan en önemli unsurlardan biri de Rü’yet-i hilaldir. Yani hilalin görülmesi. Peygamber  efendimizin hadis-i şerifi üzerine buradaki insanlar hilali gördükten sonra Ramazan’ın geldiğini kabul ederler. Ramazan yaklaştıkça çocuklar, yetişkinler, tüm aile fertleri yüksek tepelere çıkar ve hilali beklerler. Hilali gördüklerinde ise sevinçleri, mutlulukları  her yanı sarar. Ramazan’ın gelişiyle başlayan bu coşku bitene kadar da  devam eder.

Ülkede Ramazan nasıl geçer?

Ulkede Ramazan Nasil Gecer 11
Ramazan nasil gecer
Musahharati 7
Musahharati

Ramazan ayı artık geldiğine göre her yer süslenir, hazırlıklar başlar. İftar yaklaştığında herkes yaptığı yemekten  mutlaka komşusuna da ikram eder. Buna “Sekbetü Ramazan” denir. Aileler iftarlarını  çeşit çeşit yemeklerin olduğu sofralarda hep birlikte açarlar. Her gün başka bir aile ziyaret edilir. Yemekten sonra da yine hep birlikte teravihe gidilir. Sahur vakti yaklaştığında “musahharati” adı verilen davulcular tüm hünerlerini sergileyerek insanları sahura uyandırırlar.

Ramazan Sofralarında olmazsa olmaz dediğiniz yemekler var mı?

Ramazan sofrası bereket sofrasıdır. Önce insanlar hurma ve su ile oruçlarını açarlar. Ardından sıcak bir çorbayla başlanır yemeğe. Ramazan’a özelmaarukadında tadı biraz tatlı bir tür ekmeğimiz var. Türkiye’deki pide gibi.   fettuşadındaki  salatamız  her iftarda mutlaka sofrada yerini alır.  Bunların yanında kubbe dediğimiz içli köfte, felafel, kabsa, maqlouba, mahashi(çeşitli dolma) gibi yemeklerimiz de mevcuttur. İçecek olarak “ırksus”, “temrhindi” “kemeruddin” gibi içeceklerimiz yemeğin yanında çok güzel gider. Bayramda ise baklava gibi “ma’mül” tatlısı gibi çeşitli tatlılarımız vardır.

mahashi
Mahashi
fettus 1
Fettuş

Gayrimüslimlerin Müslümanlara bakış açısı nasıldır?

Ramazan’da tüm lokantalar kapalıdır. Herkes  Oruçlu insanların yanında yemek yememeye özen gösterir.  Oradaki  Hristiyanlar da eskiden beri orada yaşayan  yerliler oldukları için bu tür durumlarda çok  daha hassas davranırlar.   Hatta  oruç tutan Müslümanları iftarda evlerinde ağırlayıp kendileri de  iftarda Müslümanlara misafir olurlar.

Camilerde Ramazan ayında neler yapılır?

Camilerde Ramazan Ayinda neler yapilir

Ramazan boyunca  camilerde her vakit namazı ardından vaazlar yapılır. İnsanlar namaz kılmak için geldiklerinde gitmeyip vaaz dinleme imkanları bulurlar böylelikle. Her camide iftar yemeği verilir. Gelen herkes bu yemekten yiyebilir. İftardan sonra Teravih namazı ise çoğunlukla  hatimle kıldırılır. Sahur vaktine kadar teheccüd namazı da eda edilebilir.  Sahuru da cami de yapmak isteyenler için sahur verilir. Yani camiler Ramazan  ayında  oldukça aktif bir şekilde kullanılır.

Ramazan’ın sonlarına doğru yaklaştıkça herkesi hüzün kaplar. Bir misafir gibi ağırlanan Ramazan ayına, camilerde kasideler okunarak veda edilir.

Ramazan’da İtikafa girenler olur mu?

İnsanlar, özellikle gençler itikafa girme konusunda çok istekliler. İtikafa girmek isteyenler genellikle Ramazan’ın son on gününde girerler fakat şuanda maalesef itikafa girmek yasak.

Kadir Gecesi nasıl ihya edilir?

Kadir gecesi de aynı Ramazan’ın karşılanması gibi heyecanla karşılanır. Daha çok son on günde aranılan Kadir gecesi 27’si gecesinde ihya edilir. Teravih namazı normalde 20 gün olarak kılınan camilerin yanında çoğunlukla 8 rekat olarak kılınıp kıraat daha uzun tutulur. Her iki şekilde kılmak da Peygamber efendimizin sünnetine uygundur. Kadir Gecesinde ise 8 rekat kılınan camilerde de 20 rekat olarak kılınır.  Ardından tesbih namazı kılınır, ilahiler okunur, sohbet dinlenir. Bu şekilde sabaha kadar ibadetle meşgul olunduktan sonra  sahur da isteğe göre  cami de yapılabilir.

Ramazan Bayramı nasıl geçer?

Ramazan Bayramı sevinci aynı zamanda bir ibadettir. Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:

Oruçlu için iki sevinç vardır. Birinci sevinç iftar vaktindeki sevincidir. Diğer sevinci de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir.

Ramazan’ın gelişindeki  o heyecan bu sefer de yerini  Ramazan’ın gidişi için duyulan  hüzünle karışık  bayram heyecanına bırakır. Yine tepelere çıkılır ve hilal gözlenir. Hilal göründüğünde bu sefer hemen bayram hazırlıkları başlar.

Sabahleyin tüm aile bayram namazına gider. Giderken de herkesin dilinde tekbirler vardır. Sesli bir şekilde söylenilen tekbirler camiye varıldığında   birbirine karışarak daha da gür  bir sesle çıkmaya başlar. Namazdan sonra herkes birbiriyle bayramlaşmaya gider. Yine toplu olarak  mezarlar ziyaret edilir.

Ramazan Bayrami Nasil Gecer 3

Ramazan’da, Türkiye’de bulunan çocuk parkları orada sadece bayram için kurulur ve ardından kaldırılır. Bu çocukları çok mutlu eder. Çocukları sevindiren bir başka Ramazan aktivitesi ise  kapı kapı dolaşıp “Hayırlı Bayramlar” dilemek. Ardından şeker veya para olarak da nasiplerine düşeni  almak.

Bu güzel röportaj için teşekkür ederim. Türkiye’nin Suriye’nin ve dünyadaki tüm Müslümanların Ramazan ayını ve Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu