Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
HaberlerBaşarı HikayeleriEğitimİngiltere

Dünyanın En İyi Öğretmeni Ödülü Filistin’e Gidiyor: Hanan Al Hroub

“The global teacher prize (Küresel Öğretmen Ödülü)” dünyanın çeşitli yerlerindeki iyi öğretmen ve eğitimcilere verilen bir ödül. Varkey Vakfı‘nın 5 yıldır düzenlediği bu yarışma sonucunda kazanana 1 milyon dolar ödül veriliyor. Ödülü kazanan öğretmenin ayırt edici  niteliklere sahip olması ve çevresine ilham veren biri olması gerekiyor. Ödülün iki hedefi var; İnsanların eğitime verdiği önemi arttırmak ve dünyanın dört bir yanından gelen öğretmenlerin takdire şayan çabalarının tanınması. Örgüt, bu öğretmenlerin etkisinin öğrencilerin ve çevrelerindeki topluluklar üzerinde etkili olmasını istiyor.

Filistin’de Öğretmen Olmak

Filistinli Hanan Al Hroub 43 yaşında. Filistin’in Beytüllahim bölgesinde yaşıyor. Mülteci kampında doğdu ve hayatı boyunca İsrail işgal gerçeğiyle yaşamak zorunda kaldı. Yaşadığı zorluklar onu öğretmenlik mesleğine itti. Öğrencileri için tüm fedakarlıkları göze alabilecek bir eğitimci oldu. Öğrencileri de onun gibi işgal altında bir ülkede hayata tutunmaya çalışıyor. Gerek okul hayatında gerekse toplumsal hayatta birçok zorlukla karşılaşıyor. Hanan için çocukları normal hayatlarına, talihsizliklerinin ardından toplum ve okul hayatına geri döndürmek kolay değildi. Ama tüm zorluklara rağmen bugün bu görevi başardığını söyleyebiliyor.

Hanan’ın çalıştığı okul Ramallah’ın dışında, öğrencileri 6-10 yaş aralığında ve onlar şiddetin hiçbir zaman azalmadığı bir yerde yaşıyorlar. Öğrenciler derslere odaklanmıyor hatta bazıları şiddet olaylarına karışıyor. Yaşadığı tüm tecrübelerden yolunu aydınlatacak, sistematik eğitimde kendisine rehber olacak ve toplumu etkileyecek önemli bir şey öğrendi; “Şiddeti bırakma eğitimi”. Hanan bu eğitimi öğrencilerine verirken yaratıcı fikirler, farklı oyunlar ve etkinliklerden faydalanılması gerektiğini düşünüyor. Örneğin; okuma köşesinde, önlerinde kısa ve ilham veren, ruhlarını yükselten ve onları etkileyen hikayeler sunuluyor. Verilen eğitim sonucunda öğrencilerin güçlü yanları ortaya çıkıyor ve olumlu eylemlere yöneliyorlar. Başarılı öğretmen “Şiddete hayır” mesajını vermek için hiçbir fırsatı kaçırmıyor.

Yılın En İyi Öğretmeni

Hanan bir hafta aradan sonra sınıfa ve öğrencilerine döndüğünde sadece hediyelerle değil, üzerinde “yılın en iyi öğretmeni” yazılı bir kupayla dönecek. O, sekiz bin rakip arasından ve çeşitli ülkelerden gelen on finalist arasından seçildi. Juri üyeleri derslere girdiler, sınıf içinde kullanılan materyalleri incelediler ve seçimlerini ona göre yaptılar. Dubai’de düzenlenen törende ‏Peder Francis, Cambridge Dükü ve Bill Clinton, Hanan’ı onurlandıran konuşmacılar arasındaydı ve Hanan, Nobel eğitim ödülüne eşdeğer mükemmellik unvanını aldı.

Ramallah’ta şehir merkezine kocaman bir ekran kuruldu ve kazananın Hanan El Hroub olduğu açıklanınca kutlamalara başlandı. Öğrencilerinden biri bize heyecanla şunları aktarıyor:

Heyecanla  önce kazanması için dua ettik ve daha sonra kazandığını duyunca sevinçten ağladık.” Filistin her zaman onla gurur duyuyor. Yılın en iyi öğretmeni ise bize şunları söylüyor; “Kupayı alacağım ve evlatlarıma vereceğim. Çünkü onların aracılığıyla bana ilham geliyor ve ödülü asıl hak edenin öğrencilerim olduğunu düşünüyorum.

Hanan Hroub
Hanan Hroub 1

Ve şunları ekliyor; “Sınıfın dışında şiddetli bir atmosfer var. İçinde barışı, huzuru ve emniyeti sağlamaya çalışıyorum. Bazen palyaço kıyafetleri giyiyorum, kırmızı bir burun takıyorum. Çocuklara karşılıklı saygıyı, güveni, birlikte iş yapmayı öğretecek oyunlar üretiyorum ve beraber oyun oynuyoruz. Bu şekilde onları pozitif eylemlere teşvik etmiş, onurlandırmış ve şiddeti engellemiş oluyorum.”

Hanan, “oynuyoruz ve öğreniyoruz” isminde bir bilgelik ve yaşam felsefesi kitabı yayınladı. O, para ödülünü on yıl boyunca kullanmayı planlıyor ve genç neslin öğretmen olmasını destekliyor.

Filistinli öğretmen Hanan’ın bu hayranlık uyandıran çabası ve başarısı herkesi çok etkiledi. İşini bu derece iyi yapan öğretmenlerin varlığını bilmek bize ister istemez umut veriyor. İçimizde yeşeren umutla çocuklara hayat verecek böyle öğretmenlerin artmasını tüm kalbimizle temenni ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu