Islam i hele verdenRusland

5 Spørgsmål om Islam i Rusland

I vores serie om islam i verden fortsætter vi med Rusland, det største land i verden med et areal på 17.075.400 km², som dækker en ottendedel af verdens beboede areal. Hvordan nåede islam Rusland? Hvor mange muslimer bor der? Hvilke moskeer og betydningsfulde personer findes der i Rusland? Hvad er de problemer, som muslimer står over for? Du kan finde svar på disse spørgsmål i vores artikel.

Hvor mange muslimer er der i Rusland?

I dag er Rusland et af de lande, der har det højeste forholdsmæssige og numeriske antal muslimer blandt ikke-muslimske lande. Ifølge data fra 2015 bor der omkring 30 millioner muslimer i landet med en samlet befolkning på 142.423.773. Mens størstedelen af muslimerne er sunnimuslimer, er kun 3% af muslimerne i Dagestan-regionen shiamuslimer, som oprindeligt er aserbajdsjanere.

Hvornår og hvordan kom Islam til Rusland?

Rusyaya Islam ne zaman ve nasil ulasti
Ruslands holdning

Islams ankomst til de nuværende russiske områder fandt sted i midten af det 7. århundrede. I 641 marcherede den islamiske hær under ledelse af Abdurrahman bin Rebia mod den nordlige del af Sydkaukasus, efter at have taget kontrol over Iran og Jerusalem. I 737, takket være sejren over Khazar-riget, kom Nordkaukasus også under umayyadernes styre. Senere, med islamiseringen af Usbekistan og Tadsjikistan, forblev regionen under de islamiske staters styre i 1200 år. Regionen, som blev et centrum for islamisk styre, blev et videnscenter, hvor mange hadith- og fiqh-forskere samt fremtrædende filosoffer, fysikere og matematikere blev uddannet.

Hvilke berømte moskeer findes der i Rusland?

Rusyanin en meshur camileri nelerdir
Kul Sharif-moskeen

Med over 142 millioner indbyggere, hvoraf omkring 30 millioner er muslimer, har Rusland moskeer af både ekstraordinær skønhed og forbløffende originalitet med hensyn til moskearkitektur, hvoraf de mest berømte er;

  • Ahmed Kadyrov-moskeen – Groznyj, Tjetjenien
  • Kul Sharif-moskeen – Kazan, Tatarstan
  • Fredagsmoskeen i Derbent – Derbent, Dagestan
  • Nurda Kamal-moskeen – Norilsk, Krasnoyarsk
  • Lala (Tulipan) Moské -Ufa, Bashkortostan
  • Mukhtarov-moskeen – Vladikavkaz, Nordossetien
  • Den Blå Moské – Skt. Petersborg

Hvem er de fremtrædende personer der udfører vigtige arbejde i Rusland inden for islam?

polosin
Polosin

Selvom muslimer af russisk oprindelse ikke blander sig meget med andre etniske muslimske samfund, er der en tilnærmelse mellem dem på grund af fælles religiøse værdier. I 1991 afsluttede Iman (Valeriya) Porohova, en russisk lingvist, der konverterede til islam, oversættelsen af Koranen til russisk, som nu er i sin 10. udgave. Denne oversættelse af Koranen af en russisk muslim har tiltrukket sig stor opmærksomhed siden den første udgave i midten af 1990’erne, og på kort tid er den blevet den mest populære oversættelse af Koranen, ikke kun i Rusland, men også i hele det tidligere Sovjetunionen.

En af de fremtrædende russiske muslimer inden for sit felt er Ali (Vechyaslav) Polosin. Polosin er i øjeblikket lektor ved Moskva Universitet. Polosin, som tidligere havde en fremtrædende stilling i den ortodokse kirkes hierarki (ærkebiskop) og var deputeret i det russiske parlament (Dumaen) mellem 1990 og 1993, trak sig tilbage fra sine kirkelige pligter i 1999 og meddelte, at han var konverteret til islam. I dag er Polosin formand for en forening, der arbejder for at fremme og popularisere islam blandt russiske muslimer. I 2003 beregnede Ali Polosin, at mere end 10.000 mennesker af russisk oprindelse var konverteret til islam i Rusland på det tidspunkt.

Hvilke problemer har muslimerne i Rusland?

Petersburg
Petersborg

I de senere år, sammen med stigningen i fødselsraten, har den stigende muslimske befolkning i Rusland ført til en bekymring i befolkningen om, at landet muslimiseres. Dette har også ført til en stigning i islamofobiske aktiviteter i landet. De muslimske samfund i Moskva forsøger at klare sig i livet og arbejder ofte i lavtlønnede jobs. Når muslimer forsøger at etablere radio-, tv- og lignende medieorganer, overvåger og kontrollerer staten dem nøje. Der er ingen politisk struktur i landet, der repræsenterer muslimerne. Muslimer kan kun blive medlemmer af eksisterende politiske partier. På den anden side ser det ud til, at Putin-regeringen de seneste år har fulgt en mere moderat politik over for islam på det politiske niveau med det formål at kontrollere landets muslimske befolkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button