Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
NorgeIslam i hele verden

5 spørgsmål om islam i Norge

Vi fortsætter vores rejse med “Islam i Verden” serien. Denne gang stopper vi ved Norge, hvor der bor omkring 200.000 muslimer. Sammen vil vi udforske, hvordan islam nåede til Norge, hvor mange muslimer der bor der, hvilke moskéer og prominente personligheder der findes i Norge, samt hvilke udfordringer norske muslimer står overfor. Vi vil søge svar på spørgsmål, vi er nysgerrige efter at vide, såsom: Hvordan har islam spredt sig til Norge? Hvor mange muslimer bor der i Norge? Hvilke moskéer og fremtrædende personer findes der i Norge? Hvad er de problemer, som muslimske samfund i Norge står overfor?

Hvor mange muslimer bor der i Norge?

Norvecteki Musluman Nufusu
5 spørgsmål om islam i Norge 1

Ifølge data fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) pr. 1. oktober 2015 er den fastboende befolkning i Norge 5.205.400. Grunden til, at vi siger bosiddende befolkning og ikke befolkning, er, at asylansøgere uden opholdstilladelse ikke er inkluderet i statistikken. Og iblandt den befolkning, der ikke er inkluderet i statistikken, er der også muslimer. Derfor er det nøjagtige antal muslimer i landet ukendt. Men baseret på antallet af muslimske indvandrere i 2012 vurderes det, at der er omkring 200.000 muslimer i landet.

Hvornår og hvordan kom islam til Norge?

Norvecte Islam adina onemli calismalar yapanlar

Norge fik sin første kontakt med islam i 1260’erne gennem en udsending, som den daværende konge sendte til Tunesien. Nordmændene stiftede personligt bekendtskab med islam og muslimer gennem den første muslimske indvandring til Norge i 1960’erne. Denne indvandring blev efterfulgt af indvandring i 1970’erne og 1990’erne. Således steg antallet af muslimer her på kort tid. I dag fortsætter den muslimske indvandring til landet. Jobmuligheder og høj levestandard har stor betydning for den fortsatte indvandring til Norge.

Hvad er Norges berømte moskeer?

Norvecin meshur camileri
Jam-E Central Mosque, Oslo, Norveç

Lad os introducere Norges berømte moskeer med deres fremtrædende træk. Lad os først tale om Beitun Nasr-moskeen, som har titlen som den største moske i Norge med en kapacitet på 5.000 mennesker. Den tiltrækker sig opmærksomhed med sin storslåede minaret og moderne arkitektur. Den storslåede Norske Centralmoske er en meget velkendt moske, da den både er centrum for World Islamic Centre i Norge og den største sunni-moske i Norge. Endelig vil vi nævne en af Norges ældste moskeer, som blev åbnet i 1974: Det Islamiske Kulturcenter i Oslo. Det er et kulturcenter, men også et uddannelsescenter, hvor der undervises i islamiske værdier. 

Hvilke personer og organisationer gør et vigtigt arbejde for islam i Norge?

Selvfølgelig er der personer, som gør et vigtigt arbejde for islam i Norge. Men da disse aktiviteter udføres gennem foreninger, er der ingen fremtrædende figur. Ifølge data fra 2009 er der mere end 90 muslimske foreninger i landet. Årsagen til, at der findes forskellige foreninger, er forskellene i religion og etnisk oprindelse. Denne forskel betyder dog ikke adskillelse, men tværtimod rigdom. Et bevis på dette er eksistensen af Islamisk Råd i Norge, der blev grundlagt i 1993, og som samler alle foreninger under ét tag. Denne organisations aktiviteter omfatter beskyttelse af muslimers rettigheder og bidrag til deres kommunikation med andre borgere.

Hvilke problemer har muslimerne i Norge?

Norvecteki Muslumanlarin sikintilari

Før vi går videre til de problemer, som muslimerne i landet står over for, så lad os nævne følgende for at få en god vurdering af situationen: Norge er et land, hvor mange nationer lever sammen. På grund af denne multinationale struktur forsøger landet at undgå konflikter og bruger integrative metoder så meget som muligt. Derfor var det først i 2014, at institutioner, hvor kun muslimske børn kunne modtage undervisning, fik lov til at åbne.

Selvom landet forsøger at integrere nationerne, har der efter 11. september 2001 været en stigning i uretfærdigheder mod muslimske grupper. Lad os også nævne integrationen af muslimer og mediernes forudindtagethed: Ifølge den norske afdeling for integration og multikulturalisme (IMDi) er størstedelen af de norske mediers dækning af muslimer og islam negativ. Med andre ord hæmmer medierne denne integration i stedet for at støtte den.

På trods af disse negative sider er Norge et mere leveligt land for muslimer end andre vestlige lande. På den ene side er det glædeligt, fordi muslimer i Norge har det bedre end i andre lande. På den anden side er det trist, fordi muslimer i andre lande er i en værre situation. Derfor er det vigtigt med perspektiv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button