Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
PolenIslam i hele verden

5 spørgsmål om Islam i Polen

Polen er måske den mest foretrukne destination for Erasmus-studerende på grund af dets overkommelige priser sammenlignet med mange andre europæiske lande. Jeg skriver dette indlæg som en bror, der har tilbragt en studieudveksling med Erasmus i Gdansk, en by beliggende i den nordlige del af Polen. Gennem den lokale moské og de mennesker, jeg mødte der, og mine egne oplevelser, kan jeg sige, at jeg har haft en begrænset, men meningsfuld oplevelse med islam i Polen. Forhåbentlig vil dette indlæg, som er udarbejdet ved at besvare 5 spørgsmål, være nyttigt for dig, ligesom andre artikler om islam i verden. God læsning.

Hvor mange muslimer er der i Polen?

Selvom den muslimske befolkning i Polen ikke kendes nøjagtigt, anslår islamiske organisationer den til omkring 30.000. Det svarer til cirka 0,1 procent af den samlede befolkning i landet.

Selvom størstedelen af den muslimske befolkning i Polen er tatarer, er der også indvandrere fra mange lande som Pakistan, Afghanistan, Libanon, Tunesien, Tyrkiet og Syrien blandt den muslimske befolkning. Lipka-tatarerne, som udgør størstedelen af den muslimske befolkning, er samlet i visse byer i landet. Disse byer er Białystok, Sokółka, Bohoniki, Krynki, Kruszyniany, Krynki, Supraśl, og denne region kaldes “Tatar Road”.

Hvornår og hvordan kom Islam til Polen?

Polonyaya Islam Ne Zaman ulasti
5 spørgsmål om Islam i Polen 1

Islam kom først til Polen, da Lipka-tatarerne ankom til området på grund af mongolske invasioner i det 13. århundrede. Denne første møde med islam var dog ikke så indflydelsesrig som det blev i det 14. århundrede. Lipka Tatarerne, der ankom til Polen og bosatte sig her i det 14. århundrede, og som forblev til stede i landet i seks århundreder, betragtes som Polens egentlige første bekendtskab med islam.

Tatarernes bosættelse her opstod som et resultat af politisk eksil, hvor de, der var tvunget til at forlade deres eget samfund, søgte et tilflugtssted. For at anerkende den militære tjeneste, som Litauens storfyrste Vytautas udførte under krigen med Tyske Riddere, tilbød han tilflugt til disse mennesker, der søgte et sted at søge tilflugt. Som et resultat heraf begyndte historien om tatarer og muslimer i området i Europa, der strækker sig over 600 år.

Indtil det 16. århundrede stod Lipka Tatarerne ikke over for væsentlige problemer i området og havde ikke svært ved at bevare deres religion og sprog. Men efter det 15. århundrede, med den katolske regering og Polens deling i det 18. århundrede, forlod Tatar-muslimerne området og begyndte en migrationsbevægelse til andre regioner, især til Det Osmanniske Rige.

Efter 1. verdenskrig genvandt Polen sin uafhængighed, hvilket muliggjorde at muslimerne igen kunne samles, institutionalisere og organisere sig. Faktisk blev Warszawas Muslimske Union etableret i 1923, og muslimerne valgte deres første mufti i 1925.

Efter 2. verdenskrig førte imidlertid til sovjetisk kontrol over området, hvilket medførte udfordringer for muslimerne, og de moskeer, der blev åbnet i området, blev beskadiget og brugt til forskellige formål. Da denne proces sluttede, begyndte muslimerne at arbejde på en geninstitutionalisering. Gennem arbejdet fra muslimske organisationer i området blev moskeer, bedesteder og andre hellige steder genoprettet og stillet til rådighed for offentligheden.

Hvilke berømte moskeer findes der i Polen?

Polonyanin Meshur Camileri Hangileridir
5 spørgsmål om Islam i Polen 2

Den muslimske befolkning i Polen bor hovedsageligt i Warszawa, så man ville forvente, at Warszawa-moskeen skulle være den mest berømte moské. Desværre har Warszawa-moskeen, selvom den er stor og beliggende i hovedstaden, ikke helt den forventede prægtige fremtoning. I sine interviews med forskellige personer fra Tyrkiet udtrykte Polens mufti sit ønske om at bygge en smuk og prægtig moské, der repræsenterer islam, i Warszawa og forventede støtte fra Tyrkiet i denne henseende. Derudover kan Kruszyniany-moskeen, som har eksisteret siden det 18. århundrede og er den ældste moske i Polen, betragtes som den mest berømte moske i landet.

Denne moské, som ligger i landsbyen Kruszyniany, er den eneste træmoské i landet og blev restaureret i 2022 med støtte fra den muslimske forening i Polen og afdelingen for beskyttelse af historiske monumenter i Odlaise-provinsen. Du kan læse nyheden om denne søde moské på vores hjemmeside ved at klikke her.

“Hvem er de fremtrædende personer, der udfører vigtige arbejde i Polen inden for islam?

Muzulmanskiego Zwiazku ReligijnegoMusluman Dini Birligi
5 spørgsmål om Islam i Polen 3
Liga MuzulmanskaLM Sunni Musluman Dernegi
5 spørgsmål om Islam i Polen 4

Der er 11 organisationer, der arbejder for islam i Polen. De vigtigste af disse er Muzułmańskiego Związku Religijnego (Muslimsk Religiøs Union) og Liga Muzułmańska (LM-Sunni Muslimsk Forening).

“Disse to samfund er førende inden for etableringen af bedesteder og islamiske kulturcentre i landet. MZR (Muslim Religious Union) har en vigtig rolle i Polen på vegne af islam. Som et resultat af flere års forhandlinger mellem unionen og den polske regering blev islam officielt anerkendt ved lov af det polske parlament d. 21. april 1936.

En vigtig person, der aktivt udfører sit arbejde og har gode relationer til Tyrkiet, er den polske mufti Tomasz Miskiewicz.

I Polen er der foreninger og organisationer, dannet af tatarer, der arbejder for islam. Samtidig giver Tyrkiet gennem TİKA støtte til restaurering og miljømæssig forbedring af moskeer i landet og nøler ikke med sin støtte.

Tomasz Miskiewicz, Polens mufti, besøgte Ankara, Tyrkiet i 2017 og takkede den Tyrkiske stat og TIKA for ikke, at have forladt dem.

“Tyrkiet har aldrig ladet Polens muslimske samfund og tatarer i stikken. TIKA (Tyrkiets Internationale Samarbejds- og Koordinationsagentur) har ydet stor støtte til renovering af vores moskeer og kirkegårde. Jeg tror på, at vores samarbejde vil fortsætte i mange år.”

Hvilke problemer har muslimerne i Polen?

Polonyadaki Muslumanlarin Sikintilari nelerdir

Ifølge akademiske kilder omtaler polakkerne generelt tatarerne som “vores muslimer” og behandler dem med tolerance. Ifølge (Imankulova, 2019) har selv islamofobi, som er blevet en generel tendens i Europa, ikke ændret polakkernes holdning til Lipka-tatarerne. Derfor kan man ikke sige, at muslimerne i Polen står over for et stort problem. Den polske mufti påpeger dog, at der er to hovedproblemer: Halalslagtet kød og mangel på en betydningsfuld moské, der repræsenterer islam.

At finde halal-slagtet kød er det største problem, som de muslimske befolkninger her står overfor. Især i de mindre byer i Polen støder vi oftere på dette problem. I Warszawa, hvor flere muslimer bor og som er hovedstaden, er der mere held med adgangen til halal mad i forhold til andre byer.

Udover de nævnte to problemer kommer der en gang imellem nyheder om islamofobi i medierne i Polen. Selvom denne holdning ikke omfatter hele befolkningen, kan den være relateret til nogle regeringspolitikker og individuelle eksempler.

Jeg skal også inkludere min egen erfaring og sige, at især den unge aldersgruppe har respekt for mange forskellige religioner, herunder respekt for islam. De advarer os endda om fødevarer, der kan indeholde tvivlsomme ingredienser, som er i overensstemmelse med muslimers spisevaner. Jeg må dog tilføje, at den ældre generation ofte er mere tilbageholdende med forskellighed og jeg har oplevet nogle mærkelige blikke fra dem.

Dette kan muligvis skyldes, at Polen har en mindre kulturel mangfoldighed i forhold til andre europæiske lande, og de er ikke vant til at se folk iført hijab, hvilket jeg prøver at vænne dem til og vise dem, at islam er en smuk religion. Derfor svarer jeg altid på enhver blik med et smil og prøver især at være venlig overfor ældre mennesker. Hvis jeg oplever en negativ og islamofobisk holdning fra en institution, vælger jeg at udtrykke min kritik ved at offentliggøre en kommentar, som alle kan se.

Må vores Herre give os at være de smukke repræsentanter for denne smukke religion og være blandt de troende, der afviser ondskab med godhed, som nævnt i vers 34-35 i Surah Fussilet.

Det gode og det onde kan ikke være lige. Afværg det onde med det gode. Så vil du se, at selv den, du var fjende med, bliver som en nær ven. Men denne (dyd) bliver kun givet til dem, som viser tålmodighed. Og denne bliver kun opnået af den, som har fået en stor andel i det
gode.

(Surah Fussilat, 34-35)
Source
İnsamerTomasz MiśkiewiczMuzułmańskiego Związku Religijnego Imankulova, A. (2019). Analyse af det polske muslimske samfunds religiøse liv (Polen Lipka Tatarsi Eksempel [Kandidatafhandling]. Sakarya Universitets institut for samfundsvidenskab.Nalborczyk, A. S. (2017), Polen. Islam i Polen. I Nye Tyrkiet. Warszawas Universitets Fakultet for Orientalske Studier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button