Röportaj

DEM Öğretmen Akademisi ile Röportaj

Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine ve yeterlilik kazanmalarına destek olmayı hedefleyen Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Öğretmen Akademisi nitelikli faaliyetleriyle sahasında büyük bir boşluğu dolduruyor. Akademinin koordinatörü Veli Karataş ile yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Veli Karataş. Değerler Eğitimi Merkezi Öğretmen Akademisi Koordinatörüyüm. İlahiyatçıyım ve uzun yıllardır gerek sivil toplum gerekse eğitim alanında çalışmalar yürütüyorum. 2017 yılından bu yana akademimizde arkadaşlarımızla birlikte öğretmenlere ve öğretmen adaylarına yönelik faaliyetlerimize devam ediyoruz.

Değerler Eğitimi Merkezi (DEM) Öğretmen Akademisi nedir? 

DEM Öğretmen Akademisi; öğretmenlerin mesleki gelişim ve yeterliliklerine katkıda bulunmak amacıyla eğitim, araştırma-izleme ve yayın faaliyetleri yapan bir birimdir.

Değerler Eğitimi Merkezi olarak 2003 yılında başladığımız öğretmen çalışmalarını 2017 yılına kadar “öğretmen komisyonları” ve “öğretmen platformları” isimleriyle yürüttük. 2017 yılına geldiğimizde hem yaklaşık 15 yıllık birikim hem de eğitim ve öğrenme alanlarındaki güncel gelişmeler bizi teoriyi ve uygulamayı bütünleştirecek yeni bir yapılanmaya sevk etti. Öğretmen çalışmalarımızı planlı, sürdürülebilir ve yaygınlaştırılabilir hale getirmek için faaliyetlerimizi DEM Öğretmen Akademisi adıyla devam ettirmeye karar verdik.

DEM Öğretmen Akademisi olarak çalışmalarımızı bugünün ve geleceğin öğretmenleri için ihtiyaç ve öğrenme odaklı, yenilenme ve derinleşme tabanlı, gönüllülük merkezli, gelenek ve gelecek perspektifli bir yaklaşımla sunmaya gayret ediyoruz.

DEM Ogretmen Akademisi Faaliyet
DEM Öğretmen Akademisi ile Röportaj 1

Neden böyle bir isim verildi?

Amacımız gerek öğretmen adayları gerekse öğretmenlerimizin kişisel ve mesleki alanda üst düzey gelişimine odaklanmak olduğu için yeni yapılanmamıza akademi ismini vermeyi uygun gördük. Çünkü burada hem araştırma-izleme, hem eğitim planlama ve uygulama, hem de materyal geliştirme ve yayın alanlarında bütünsel bir perspektifle çalışmalar yapmayı hedefledik. 

DEM Öğretmen Akademisi nasıl ortaya çıktı?

Biz, bir kurum kurmadan önce çalışmalarımızla var olmayı benimsedik. “Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” ilkesinden hareketle önce sahadaki çalışmalarımızla var olduk. Sonra ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda Öğretmen Akademisini şekillendirdik. Zaten 2017 yılına kadar yaklaşık 15 yıllık bir öğretmen çalışması birikimi vardı. Bu birikimin sistemli, planlı ve sürdürülebilir olması için DEM Öğretmen Akademisi adıyla yeni bir yapılanmaya gitmiş olduk.

DEM Öğretmen Akademisinin amacı nedir?

Öğretmen Akademimizin temel amacı öğretmenlerin mesleki gelişim ve yeterliliklerine katkıda bulunmaktır. Bizler bu doğrultuda eğitim, araştırma ve yayın faaliyetleri yapıyoruz. Öğretmen yetiştirme alanında strateji ve politikalar geliştiriyoruz. Öğretmenlere ve öğretmen adaylarına yönelik geliştirdiğimiz eğitim içerikleri üzerinden programlar düzenliyoruz. İzleme, değerlendirme ve araştırma çalışmaları yapıyoruz. Öğretmenler için öğrenme ürünleri ve e-öğrenme nesneleri tasarlıyor ve yayınlıyoruz. Zannediyorum bu kadar özet bilgi vermemiz yeterli olacaktır.

DEM Ogretmen Akademisi
DEM Öğretmen Akademisi ile Röportaj 2

Öğretmen Akademisi kimlere hitap ediyor? Kimlerin yolu mutlaka buradan geçmeli?

Öğrenmeyi hayat boyu sürecek bir serüven olarak gören, kendini geliştirmek ve çevresine daha faydalı olmak endişesi taşıyan tüm öğretmen ve öğretmen adaylarının Akademimizde bulacağı bir şeyler mutlaka vardır diye düşünüyoruz.

Ayrıca burada yapılan çalışmalara katkıda bulunmak isteyen, projelerini hayata geçirmek için imkân arayan ve tüm bu faaliyetleri kendisini mutlu hissedeceği bir ortamda gönüllülük esasına göre gerçekleştirmek isteyen herkese akademimizin kapıları açıktır.

DEM Öğretmen Akademisi neler yapıyor?

Öğretmen Akademimiz temel olarak dört direktörlük çatısı altında faaliyetler gerçekleştiriyor. 

Araştırma İzleme Direktörlüğümüzde eğitim ve öğretmenlik mesleği bağlamında Türkiye ve dünyadaki literatürü takip ediyor, araştırma ve izlemelerle DEM Öğretmen Akademisi’nin teorik zeminini güçlendiriyoruz.

Eğitim Planlama ve Uygulama Direktörlüğümüzde öğretmenlerin ve öğretmen adayı öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine destek olacak her türlü eğitim planlarını ve içeriklerini hazırlayıp uyguluyoruz. Eğitim programlarını hedef kitleye yönelik ihtiyaç analizleri doğrultusunda geliştiriyoruz. Uygulama sonrası yapılan değerlendirmelerle eğitim planlarını ve içeriklerini güncelliyoruz.

Öğrenme Ürünleri Geliştirme Direktörlüğümüzde öğretmenler için öğretim materyali ve öğrenme ürünleri tasarlıyoruz. Öğretim materyali ve öğrenme ürünlerini, programlara ve kazanımlara uygunluk, kullanışlılık ve özgünlük gibi standartlar doğrultusunda geliştiriyoruz. Geliştirme süreçlerini gönüllü öğretmen ve öğrencilerden oluşturulan çalışma gruplarıyla yürütüyoruz. Hazırlanan öğrenme ürünlerini demokul.com gibi paylaşım sitelerimizde ücretsiz olarak yayınlıyoruz.

Medya ve Yayın Direktörlüğümüzde DEM Öğretmen Akademisinin tüm faaliyetlerinin yazılı, görsel ve sosyal medya mecralarında tanıtım ve duyurularını yapıyor, geliştirilen ve üretilen materyalleri matbu ve dijital olarak yayınlıyoruz.

DEM Ogretmen Akademisi Etkinlik
DEM Öğretmen Akademisi ile Röportaj 3

Hedef kitlenizden ne gibi dönüşler alıyorsunuz? Hedeflediğiniz etkiyi oluşturduğunuza inanıyor musunuz?

Hitap ettiğimiz öğretmen adayı ve öğretmenlerimizden aldığımız dönüşleri şöyle bir örnekle izah edersek sanırım faaliyetlerimizin kapsamı daha net anlaşılabilir. Akademimizin çalışmalarına öğrencilik yıllarından itibaren katılan üniversite öğrencileri mezun olup öğretmenliğe başladıktan sonra da bizimle çalışmaya devam ediyor. Eğitimci olarak kendinden sonraki öğretmen adaylarına ve genç öğretmenlere liderlik yapıyor. Bu döngünün sürdüğünü görmek, hedef kitlemizle ilişkimizin devamlılığını gösteriyor kanaatindeyim.

Özellikle son yıllarda gerek yüz yüze gerekse uzaktan yaptığımız faaliyetlerimize katılımların artması, yeni eğitim talepleri, sosyal medya takipçilerimizdeki artış, yaptığımız faaliyetlerin etkisini ve kapsamını günden güne artırdığını gösteriyor. Biz de bu teveccühe layık olabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

DEM Ogretmen Akademisi Youtube
DEM Öğretmen Akademisi ile Röportaj 4

Sizce ideal bir öğretmen hangi vasıfları taşımalı? DEM Öğretmen Akademisinin bu doğrultuda ne gibi hedefleri var?

Günümüz eğitim yaklaşımlarının temel hedefi; bireyin toplumsal uyumu, birlikte yaşama ve vatandaşlık değerlerini içselleştirmesi, herhangi bir mesleğe dair bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır. Bu gerçekten hareketle bizler de 21. yüzyıl öğretmenlerine, temelini kendi öz değerlerimiz ve geleneğimizden alan akli, ahlaki ve manevi melekelerini geliştirmek amacıyla 21. yüzyıl yeterliliklerini ve yeni paradigmaları dikkate alan eğitim perspektifleri sunmak istiyoruz. 

İdeal bir öğretmen için alan bilgisi, mesleki formasyon ve genel kültüre vurgu yapılır. DEM Öğretmen Akademisi olarak biz bunlara ilaveten öğretmenlerin sosyal ve kültürel açıdan kaynaştıkları, ilişki ağlarını genişlettikleri ve az önce bahsettiğim yeterliklerini geliştirdikleri bir merkez olmayı hedefliyoruz.

Bi Dünya Haber okurlarına son olarak neler söylemek istersiniz?

Öncelikle takdirle takip ettiğimiz böylesi bir web sitesi çalışmasından dolayı sizlere teşekkür ediyoruz. Sitenizin kuruluş amacında ve faaliyetlerinizde “İslam dünyasındaki güzel haberlerin yayılması” ilkesini benimsediğinizi biliyoruz. Bu güzelliklerin içinde bize de yer ayırdığınız için ayrıca teşekkür ederiz. İyinin, doğrunun ve güzelin yaygınlaştırılması yolunda sergilediğiniz örnek yayıncılık anlayışınızın devamını diliyoruz. Dünyadaki olumsuzluklar arasında güzel şeylerin de var olduğunu görme imkânına sayenizde ulaşabilen ve böylelikle kendilerine bir vaha bulan “Bi’ Dünya Haber” okurlarının çok şanslı olduğunu düşünüyoruz. 

Bu vesileyle okurların sadece okur olarak kalmaması ve bu gibi güzelliklere katkıda bulunmalarını öneriyoruz. Edilgen tüketicilikten etken üreticiliğe geçişte “Ben ne yapabilirim?” sorusunu gündemlerine almalarını tavsiye ediyoruz.

Daha fazla bilgi için;

Web Site: https://demokul.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu