HaberlerAmerika Birleşik DevletleriSağlık

Sağlık Çalışanları için Başörtüsü Tasarlandı

Hızla akan bu çağda, her gün farklı zorluklarla karşılaşıyor ve bunlarla nasıl baş edeceğimizi bulmaya çalışıyoruz. Peki, karşılaştığımız problemleri ve sorunları; sahip olduğumuz değerlerden, dinimizi yaşayış biçimimizden, kendimizden taviz vermeden nasıl çözebiliriz? Amerika’nın Minnesota eyaletinde Yasmin ve Faraoli isimli iki arkadaş yaşadıkları zorluk sonucu sağlık çalışanları için başörtüsü tasarlıyor, gelin bu sürece birlikte bakalım.

2020 yılında organik kına ve el yapımı başörtüsü konusunda uzmanlaşmış bir butik olan Henna and Hijabs’ın moda tasarımcısı ve sahibi kolaylıkla yıkanıp tekrar kullanılabilen hijyenik başörtüsü tasarlamıştı. 2022 yılında ise Minnesota’da sağlık çalışanı olarak görev yapan, solunum terapisti olmak için gittikleri St. Catherine Üniversitesinde tanışan Yasmin Samatar ve Faraoli Adam, kendileri gibi hastanede çalışan Müslüman hanımlar için başı örten kişisel koruyucu ekipman (PPE) olmadığını fark ettiler. Hastaneler, çalışanlar için steril koruyucu ekipmanlar temin ediyordu fakat başörtüsü gibi bir ürün maalesef ki yoktu.

Sağlık Çalışanları için Başörtüsü Geliştirme Aşaması

Saglik Calisanlari icin Basortusu Gelistirme Asamasi 1

Bu ürün ne çok kalın ne de çok ince bir materyal olmalı ayrıca tesettür ölçülerine de uygun olmalıydı. Ellerinde hazır bir PPE olmadığı için kendi kumaş başörtülerini kullandılar ve tek kullanımlık iki ürün tasarladılar. Elastik bantlı yüz çevresine göre ayarlanabilene Zanub, standart boyutta olana ise Ikram ismini verdiler. Ürünlerinin marka ismini ise Mawadda koydular. Mawadda hijyenik kullanıma uygun sağlık çalışanları için başörtüsünü 9 Kasım 2022’de piyasaya sürmeyi başardılar. Sitelerindeki verilere göre Fransa, Birleşik Krallık ve Çin’deki kullanıcılara kadar ulaşarak uluslararası alanda ilgi topladılar. Samatar ve Adam bu kadar çok insana ulaşabileceklerini düşünmemişti. Ama küçük gibi gözüken bu girişim Allah’ın yardımıyla nicelerine ulaşmıştı.

Gittikleri okulda tanışan, çalışmaya başladıktan sonra karşılaştıkları bir sorunu fark edip ele alan, acaba biz bu konuda bir şeyler yapabilir miyiz diye düşünen ve sonrasında düşüncede kalmayıp harekete geçen, somut bir çözüm bulan iki arkadaşın ilham veren hikâyesine konuk olduk bugün. Yaşadığımız sıkıntılardan ötürü şikâyet etmek, yakınmak kolay olan gelin biz de onlar gibi çözüm arayanlardan, müjdeleyenlerden, kolaylaştıranlardan olalım.

Kaynak
aboutmuslimMawadda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu