HaberlerAmerika Birleşik DevletleriBaşarı HikayeleriBilim-Teknoloji

Amerika’da Tamamı Kızlardan Oluşan Müslüman Bir Robotik Takımı

Dünyanın neresinde olursa olsun Müslüman bir kardeşimizin yaptığı her güzel hareket bizlere de umut ışığı oluyor. İslam’ın ilme verdiği önemi vurgulayacak alanlarda yapılan çalışmalar ise bizi daha da çok mutlu ediyor. Bugün anlatacağımız başarı hikayesi LA Times ve Disney Pixar’ın bile dikkatini çekmiş 15 yaşındaki Zaine’ye ait.

İslamofobi‘nin hayallerini engelleyemediği 15 yaşındaki bu genç kardeşimiz Zaine Siyed, FemSTEM (STEM: Bilim Teknoloji Mühendislik ve Matematik) programının kurucusu olarak genç Müslüman kızlara eğitim fırsatları sunuyor ve bu projedeki  hedeflerini şu sözlerle açıklıyor:

“Amacım sadece bir robotik yarışmasını kazanmak değil. Asıl istediğim Müslüman kızları cesaretlendirmek ve dünyaya onların da güçlü, zeki ve başarılı bireyler olabileceklerini göstermek.”

2016’da Müslüman genç kızlara robotik alanda eğitim vermeye karar veren Zaine, kendine hedef olarak Türkiye, Mısır, Endonezya gibi Müslüman ülkeleri seçiyor. Afişler asıyor, Facebook hesabı ve etkinliklerle özellikle annelere STEM’in yararlarını anlatarak herkesi cesaretlendiriyor. Tabi ki yapması gerekenler sadece bunlarla kalmıyor. Yerel bir mescitte çalışabilmek için izin alıyor ve GoFundMe sitesinden elde ettiği bağışla gerekli malzemeleri alacak bütçeyi elde ediyor.

Umut Verici Bir Başlangıç

Zaine robotikle tanışmasını şöyle anlatıyor:

“İlk kez 2011’de LEGO ligine katılmıştım. Ne matematikte ne de fende iyi değildim ama yarışları severdim. Hem eğleniyor hem yarışıyordum. Yaşadığım bu mutlu anlar beni bu yarışmalara tekrar tekrar girmeye itti. Öyle şanslıydım ki o zaman bize eşlik eden çok sevdiğim iki kadın mentörümüz vardı. Birisi henüz lise öğrencisiydi, diğeri ise üniversite mezunuydu.”

Zaine kendisine ilham veren bu danışmanlarını “özgüvenli, samimi, zeki ve dinamik” kelimeleriyle açıklıyor. Öyle ki onlarla tanıştığı bu dönemler, FemSTEM’in kuruluşunda ona ilham kaynağı olmuş.

Tabi ki ilk günden itibaren hayallerini gerçekleştirmek o kadar kolay olmamış. Bu süreçte kendisine yararlı olan özelliklerinin ise takım çalışmasına uyumlu olması, beklentileri yönetme ve hayal kırıklıklarıyla baş etme yeteneği olduğunu dile getiriyor.

Umut Verici Bir Baslangic

“İlk turnemde alanın tam ortasında robotum bozulmuştu ve ne yapacağımı bilemeyerek tüm izleyicilerin önünde ağlamıştım. Şimdi hatırladıkça gülüyorum bu anıma. Ama bir şeylerin ters gidebileceğini ve onlarla nasıl baş edebileceğimi bu olaylar sayesinde öğrendim.”

Başarılı Sonuçlar

Yaptıkları ilk eğitimde Zaine, 15 hafta boyunca hiçbir robotik bilgisi olmayan 8 kıza eğitim vermiş. Kendilerine hedef olarak da ‘Fırst Lego’ yarışmasında gerçek hayat sorunları çözen bir robot tasarlamayı koymuşlar.

Tüm gün süren zor ve yorucu bir günün ardından mor başörtüleri ve aynı renk bandanalarıyla en iyi performans ödülünü kazanmışlar. Yorucu ama zevkli ve verimli geçen bir yolculuğun ilk başarısı bu azimle kazanılmış.

Kazanılan başarılar, hayal kırıkları, yoğun çalışmalar ile Zaine ve ekibi projeyi devam ettiriyorlar. Biz de onlara bu yolda başarı ve sabır diliyoruz.

Kaynak
MVSLIM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu