Çizgi Film Dünyasının İslami Karakterleri: Omar ve Hana
“Ah şu günümüz çocukları!” diye başlayan cümlelere hepimiz ne kadar da aşinayız. Evet, kesinlikle hepimizin de söylediği gibi “Düşmüyor ellerinden şu telefon, tablet!”. Çocuklarımız çoğu zaman denetleyemediğimiz, ne izlediklerini anlamlandıramadığımız bir dünyada yaşıyorlar. Günlerini kimi zaman çizilmiş karakterleri kimi zaman da rol yapan insanları izleyerek geçiriyorlar. Biz fark etmesek de zamanla izlediklerini rol model alıyorlar. Çünkü vakitlerinin çoğunu onlarla geçiriyorlar. Onların güldüğüne gülüyor, kızdığına kızıyorlar. Peki değerlerin, kültürlerin ve dini öğelerin bu kadar iç içe geçtiği günümüzde bu durumun önüne geçmek için ne yapmalıyız? Karşınızda namı Malezya’dan buralara kadar gelen iki küçük kardeş, Omar ve Hana. Çizgi film dünyasına yeni bir soluk getirdiler. Bu kardeşler dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Müslüman ebeveynleri kara kara düşünmekten kurtaran çizgi film kahramanlarıdır.
Omar ve Hana’nın Yapım Şirketi
Digital Durian, Omar ve Hana’nın yapım şirketidir. Bu yapım şirketi Sinan İsmail tarafından İslami hassasiyete sahip çizgi filmler yapmak ve çocuk dostu oyunlar üretmek amacıyla kurulmuş. 2017’den bu yana YouTube’da bir milyondan fazla takipçisi mevcut ve üç milyardan fazla izlenme sayısı var. Toplam yirmi beş ülkede yayımlanan çizgi film; İngilizce, Arapça, Malayca ve Urduca dillerine çevrilmiş.
Omar ve Hana’dan önce Didi ve Arkadaşlarını yayınlayan ekip çocuklara İslam’ı öğretmek için ördekleri kullanamayacaklarını anlamışlar. Bu nedenle gerçek karakterlere ihtiyaçları olduğuna karar vermişler. Sadece isimlerine karar vermek altı aylarını almış. Çocukların görsele çok önem verdiğini ve görsel açıdan ilgilerini çekmeyen bir şeye dikkat etmeyecekleri için aylarca Omar ve Hana’nın dış görünüşü üzerine uğraşılmış. En nihayetinde, dört ve altı yaşlarında olan Avrupalı bir çocuğun izlerken Avrupalı olarak düşüneceği, Asyalı bir çocuğun ise izlerken Asyalı olarak düşüneceği Omar ve Hana karakterleri ortaya çıkmış.
Çizgi Filmde Anlatılanlar
Olaylar daha çok Omar, Hana ve ailesi etrafında dönse de farklı hikâyelere de yer verilmiş. Yetim bir çocuğu canlandıran Sufi’nin bazı bölümlerde yer alması gibi. Özellikle Sufi’nin yer aldığı bölümde anne ve babasına ağlayarak hayır duasında bulunması sadece çizgi filmi izleyen çocuklara değil, ebeveynlere de duygusal anlar yaşatmış.
Güvenli bir yolculuk için dua, ramazana hazırlık, Kur’an bizim dostumuz, çocuklar için kısa sureler, resulullah sevgisi gibi birbirinden güzel içerikleri çocuklarla buluşturmuş. Omar ve Hana’ya dünyanın farklı yerlerindeki âlimlerden övgüler hiç gecikmeden gelmiş. Dünyaca ünlü Zimbabveli âlim Müftü Ismail Menk bu çizgi filmin çocuklara ulaşmak için kendi sarf ettiği çabanın da önüne geçtiğini, çok güzel iş çıkardığını söylemiş.
“Beş dakikalık bir çizgi film çocukların hayatında ne gibi bir etkiye sahip olabilir?” cümlesini kurmadan önce içinde bulunduğumuz dünyada saatlerini ekran başında geçiren çocuklarımızı düşünmeliyiz. Dünyanın farklı yerlerinde bizlerle aynı dertlerle dertlenip ve bu dertlere çözüm üretmek için elini taşın altına koyan din kardeşlerimize teşekkür etmeliyiz. Bugün Omar ve Hana’yı çizmek için yola çıkanlar, yarın Müslüman çocuklara, ait oldukları dünyayı yadırgamadan izleyebilecekleri sinema filmleri de çekecektir. Dileriz biz de bu kervana katılıp gelecek için iyi şeyler yapanlardan oluruz.