Hanım Sahabiler

Hz. Ömer’in Kızı: Hz. Hafsa (r.a)

Asr-ı Saadet’te her sahabenin yeri bambaşkadır. Kimisi bir asker, bir savaşçı olarak ön planda iken kimisi ise adaletiyle ön plandadır. Hanım sahabeler ise hanımlıklarından dolayı geride kalmamış, cihat için meydanda, eğitim için mescitlerde ve evlerde olmuşlar, dine bağlılıklarını korudukları gibi dini yaymak için de mücadele etmişler. Şüphesiz hanım sahabilerin en çok bilinenleri Efendimiz (sav)’in eşleridir. İşte bu sahabilerden Hz. Hafsa (ra) validemiz bu yazımızın konusunu oluşturdu. 

Hz. Hafsa (r.a) Kimdir?

Hz. Ömer (r.a)‘in kızı olan Hafsa validemizin 605 yılında Mekke’de doğduğu rivayet edilmiştir. Hafsa (ra), ilk Müslümanlardan olan Abdullah b. Huzâfe’nin kardeşi Huneys b. Huzâfe ile evlenmiştir. Yapılan bu evliliğin Huneys’in Habeşistan’a hicret etmesinden sonra Mekke’ye dönmesinin ardından gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Daha sonra ikisi birlikte Medine’ye hicret etmişlerdir. Huneys (r.a), Bedir Gazvesi‘ne katılmış ve dönerken hastalanmıştır. Medine’ye geldiklerinde ise Huneys (r.a) Medine’de vefat etmiştir. 

Bu olayın ardından Hz. Ömer, kızını ve kız kardeşini faziletli biriyle evlendirmek istemiştir. O sırada da Efendimiz (s.a.v)’in kızı Rukiye ile evlenmiş olan Hz. Osman (r.a) eşi Rukiye’yi kaybetmiştir. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a), kızının Hz. Osman (r.a) ile evlenmesi için Hz. Osman’a teklif götürmüştür. Hz. Osman (r.a) evlenmek niyetinde olmadığını söyleyince Hz. Ömer (r.a) bu sefer Hz. Ebubekir (r.a)’e aynı teklifi yapmıştır. Sessizlikle karşılık veren Hz. Ebubekir’in ardından ona gücenen Hz. Ömer (r.a), dert yanmak için Hz. Muhammed (s.a.v)’e gelmiştir. Hz. Ömer’in duygularını dinleyen Hz. Peygamber (s.a.v), Hz. Osman’ın Hz. Hafsa’dan, Hz. Hafsa’nın ise Hz. Osman’dan daha hayırlı biriyle evleneceğini söylemiştir. Nitekim dediği gibi de olmuştur. Hz. Peygamber Hz. Ömer’in kızı Hafsa ile evlenirken, Hz. Osman ise Hz. Peygamber’in diğer kızı Ümmü Gülsüm ile evlenmiştir. 

Aile

Hz. Hafsa (ra), Efendimiz (s.a.v) ile evlendiğinde daha yirmi yaşlarında olduğu söylenmiştir. Hafsa (ra) iradeli, özü sözü bir hanım sahabedir. Resulullah’ın evinde o zaman Hz. Sevde (ra) ve Hz. Âişe (ra) annelerimiz bulunmaktaydı. Hz. Hafsa (r.a), Hz. Peygamber (s.a.v)’in dördüncü eşi olmuştur. Hz. Hafsa; hicret, Efendimiz’in vefatı gibi pek çok olaya şahit olmuştur. Efendimiz’den 60 kadar hadis rivayet etmiş, Hz. Osman’ın mushafları çoğaltmasında yardımcı olmuştur. Hicretin 45. senesinde Hz. Muaviye’nin halifeliği döneminde vefat ettiği rivayet edilmektedir.

Babasının Kızı

Hz. Hafsa (r.a), ibadete çok düşkün olan bir hanımdı. Çok namaz kılan, çokça nafile oruç tutan biriydi. Çoğu zaman yemek için ekmek dahi bulamazken, yatacağı bir yatağı bile yokken asla şikâyetçi olmamış, haline hep şükretmiştir. Efendimiz (s.a.v) de tıpkı diğer eşlerinde olduğu gibi ona sadakat ve muhabbet ile bağlı olmuştur. 

Hz. Hafsa (ra) tıpkı babası gibi iradesi güçlü olan bir kimsedir. İbadetini aksatmadığı gibi çeşitli konularda da iradeli, güçlü ve sert mizacını göstermiştir. Bir gün bu hususta Hz. Âişe (ra) şöyle demiştir:

Hafsa tam manasıyla babasının kızıdır. Kuvvetli bir iradesi vardır ve özü sözü birdir.

Çiçek

Hafsa (ra) validemiz gibi bizler de irademizi zayıf değil güçlü tutmalıyız. Hayatın şartları ne olursa olsun bizleri yaratan Allah’ın verdiği nimetlere şükretmeliyiz. Dünya’da değil ahirette yükselmek için gayret etmeli, irademizi doğru yönde kullanmalı, doğrudan şaşmayıp özü sözü bir kimse olmalıyız ki cennete girebilelim. Bu yazıda Hz. Hafsa validemizden bahsettik. Allah ondan razı, hayatı bizlere örnek olsun.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu