İslam’a Karşı Olumsuz Algılar Oyunlarla Yıkılıyor
Müslümanlar olarak maruz kaldığımız olumsuz algıları yıkmak için bir oyun üreteceğiz deseydik ne düşünürdünüz? Bugün sizlerle dünyanın farklı coğrafyalarında bu konuyla ilgili çalışmalar yapıp oyun üreten Müslümanları konuşacağız.
İslami Yardımlaşma Derneği (Islamıc Relief) ve Ultimatum Games, uluslararası yardımlaşmanın günümüzde nasıl işlediğini göstermek ve Müslümanlara karşı oluşan olumsuz algıları yıkmak için diğer kuruluşlara örnek olacak bir oyun geliştirip hepimize ilham veriyor. Ultimatum Games’in Genel Müdürü Shahid Kamal’in de belirttiği şekilde, günümüzde oyunlarda Müslümanlar genellikle ellerinde silah taşıyıp “Allahu Ekber” diye bağıran, düşman konumunda olan teröristler olarak gösteriliyor.
Hayat Sonlandıran Karakterlerden Hayat Veren Karakterlere
Tüm medya araçlarında Müslümanların kötü insanlar olarak gösterilmesi sebebiyle bu algıyı yıkmak için İslami Yardımlaşma Derneği’ne (Islamıc Relief) bir oyun oluşturmaya karar verdi ve “Virtue Reality” isimli oyunu ortaya çıkardı. Oyunun içerisinde Pakistan’dan Mali’ye kadar yaklaşık 40 ülkedeki İslami Yardımlaşma Derneği’nin (Islamic Relief) yürüttüğü çalışmalar ve kalkınma projeleri yer alıyor. Önceleri Müslümanlar oyunlarda ellerinde silahlarla tekbir getirip insanları öldüren tipler olarak gösterilirken Virtue Reality ile birlikte Müslüman karakterleri Suriye’de hayat kurtaran, her şeyini kaybetmiş insanlara destek veren gönüllüler olarak görebiliyoruz. Hayat sonlandıran karakterlerden hayat veren karakterlere geçiş yapıyoruz.
App Store ve Google Play üzerinden ücretsiz indirilebilen uygulama, Ekim ayının sonunda Sheffield’daki Ulusal Video Oyunu Müzesi’nde yer aldı ve yerel öğrenciler tarafından da deneyimlendi. Silverdale Okulu’nda görevli Adam Russell ise oyun ile ilgili şunları söyledi:
“Oyun öğrencilerin içine daldıkları teknoloji dünyasının ön kabullerini sorgulaması için inanılmaz bir fırsat oldu. Müslüman olmayan insanlara dayatmalardan kurtulmak adına güzel bir imkan verildi.”
İslami Yardımlaşma Derneği İletişim Müdürü Judith Escribano oyunun toplumdaki artan İslamofobiye ve Müslümanlara karşı oluşmuş ön yargılara çözüm olabileceğine inanıyor. Oyunun tüm ülkelerde tanıtılması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Hepimize ilham veren bu projeyle birlikte Müslümanların karakterlerle ilgili oyunlarda var olan boşluklar kapatılacak ve Müslüman bireylerin de normal insanlar olduğu konusunda insanlara bilinç kazandırılmış olunacak. Müslüman gençler olarak bizim de bu projeyi desteklememiz, tanıtmamız ve yaymamız diğer insanların algısını değiştirmede ve olumlu düşünceler edinilmesinde çok büyük değere sahip. En büyük dileğimiz, Müslümanlığın “terörizm, savaş, kan, kavga, cahillik” kavramlarıyla bir arada bulunmadığı günleri de görebilmek. Müslümanlığı doğru şekilde anlatan nice projelerle buluşmak ümidiyle…