Ramazan Söyleşileriİspanya

Ramazan Söyleşileri: İspanya’da Ramazan

Farklı ülkelerde mübarek Ramazan ayının nasıl yaşandığını ele aldığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki konusu: İspanya’da Ramazan

Bize kendinden bahsedebilir misin?

İsmim Farah. Faslıyım fakat on yıldan uzun süredir Gırnata/ İspanya’da yaşıyorum. Geçtiğimiz Temmuz’da Gırnata Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden mezun oldum. Okumayı, yazmayı, seyahat etmeyi ve yeni şeyler öğrenmeyi çok severim.

Defter

Bize İspanya’daki Müslüman topluluğundan biraz bahsedebilir misin? Topluluk hep bir arada mı ve düzenli buluşmalar yapıyor mu? Nasıl bir yapısı var?

Evet, İspanya’da büyük bir Müslüman topluluğu var ve İspanya’daki tüm şehirlerde dünyanın her yerinden gelen Müslümanlara rastlamak mümkün. Gençlere yönelik düzenli etkinlikler yapan bazı organizasyonları biliyorum: Gırnata Müslüman Gençleri (JMG) ve Zaragoza’daki Aljaferia Genç Topluluğu (UJA) gibi. Madrid ve Malaga gibi farklı şehirlerde ise Müslüman gençler için çok daha fazla organizasyon var. Mesela Murcia’ya yakın bir yerde yaşayan bir arkadaşımın bazı aktiviteler yapmak için küçüklüğünden beri gittiği Murcia’nın Dalgası isimli bir dernek biliyorum. Orada Kur’an okuması, spor, ilahi dinletisi, yarışmalar gibi etkinlikler yapılıyor.

Aynı zamanda çocukların Arapça öğrenmesi ve dinleri ve kimlikleri hakkında daha fazla bilgi edinmesi için bazı okullar da var. Birkaç yıl önce JMG’nin Fen Fakültesi’nde “Birlikte Yaşam” hakkında bir konferansına katılma fırsatım oldu. Yine de kendi ülkelerinden uzakta doğan ve iyi bir Arapça bilgisine sahip olmayan çocukların çoğunun kısmi kimlik kaybı yaşadığını düşünüyorum. Bu yüzden ebeveynlerin bu konu hakkında oldukça bilinçli olması ve çocuklarına İslam ve Arapça hakkında yardımcı olmaları gerekiyor.

Gırnata
Gırnata, İspanya

İspanya’da yüzyıllar boyu hüküm sürmüş Endülüs Medeniyeti’ni hepimiz tanıyoruz. Bu medeniyetin izlerini görmek hala mümkün mü? Özellikle Ramazan aylarında süregelen özel bir gelenek var mı?

Evet, bu izleri görmek hala mümkün. Halkın çoğu hatta gayri müslimler bile bu medeniyeti biliyor ve Müslümanların bu bölgeye sunduğu hizmeti/ bilimi tanıyor. Örneğin, Gırnata’nın dar sokaklarında bu medeniyetin ve bu tarihin ruhunu hissetmek mümkün. Mesela, Elhamra Sarayı Gırnata’nın tüm sakinleri için bir gurur kaynağı.

Ramazan’da ise birçok insan neden oruç tuttuğumuzu ya da bu ibadetin zor olup olmadığını soruyor. Ben bu soruyu sormalarına çok memnun oluyorum çünkü bu kutsal aydan bahsetmek ve onun ruhunu açıklamak için bir fırsat oluyor. Yine de bu ayın ruhunu Arap ülkelerinde daha çok hissettiğimizi düşünüyorum.

Elhamra Sarayı
Elhamra Sarayı

İspanya’da Ramazan nasıl geçiyor?

Burada o ruhu Fas’ta olduğu gibi hissetmediğim doğru. Belki de geniş ailemle yaşamadığım için böyle hissediyorum ama yine de daha fazla namaz kılarak, daha fazla Kur’an okuyup onu anlamaya çalışarak geçiriyorum Ramazan’ı. Ayrıca YouTube’dan yeni dini programlar aramayı da seviyorum çünkü İslam’ı daha iyi anlamamı sağlıyorlar ve hayallerimi gerçekleştirmek için daha çok çalışmak ve mücadele etmek, külli iradeyi ve düzeni anlamak ve her zaman umut olduğunu unutmamak için bana güç veriyorlar

Kur'an-ı Kerim

Ramazan’da özel olarak pişirilen bir yemek var mı? Bize Ramazan’daki yemek kültüründen biraz bahsedebilir misin?

Evet, buradaki Faslılar olarak bazı Fas yemeklerini pişiriyoruz. Örneğin iftarda Harire (tavuk ya da et parçalı sebzeli Fas çorbası) ile yediğimiz Shebakia ve Briwat (ballı tatlılar) gibi yemekler var. Sahur için erkenden kalkıyoruz ve namaz kıldıktan sonra tekrar uyuyoruz. Herkesin kendi meşguliyetine göre gün işte ya da ders çalışarak geçiyor ve iftar için de tekrar bir araya geliyoruz. 

Shebakia
Shebakia

Orada Ramazan’a özel herhangi bir aktivite var mı?

Bireysel olarak; Kur’an okuyarak ve anlamını kavramaya çalışarak, daha fazla dua ederek, parası olmayan insanları düşünüp onlara yardımcı olmaya çalışarak ve bazı zamanlar da gerçekten büyük saygı ve hayranlık hak eden bir Ümmet’e ait olduğumu hissetmek için camilere giderek dinimi daha iyi yaşamaya çalışıyorum.

Cami

İspanya’da da olsa güzel olurdu dediğin farklı ülkelerden herhangi bir Ramazan aktivitesi var mı? Bize bundan biraz bahsedebilir misin?

Oruç tutanlar için Ramazan ortamının herhangi bir Arap ülkesinde çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü herkes oruç tutuyor, ezanı evlerimizden duyuyoruz, camiler çok daha yakın oluyor, komşular aradaki bağı güçlendirmek ve karşılıklı saygıyı oluşturmak için birbirlerine yemek ikram ediyorlar. Aynı zamanda Orta Doğu bölgesinde Ramazan için sokakları süslediklerini ve çocuklar için küçük kandiller aldıklarını biliyorum; bu bence çok güzel bir şey.

Ramazan kandili

Farklı dine mensup insanlar Ramazan ve Müslümanlar hakkında ne düşünüyor?

Genel olarak, imana sahip olmamızdan ve uzun süre boyunca yemek yemeyip su içmeden durmamızı sağlayacak güçlü bir iradeye sahip oluşumuzdan dolayı çoğunun bize derin saygı duyduğunu düşünüyorum. Örneğin benim fakültemde çoğu İspanyol arkadaşım Ramazan geldiğinde bizim için işleri kolaylaştırmaya çalışırlardı hatta katılmamız için iftarlar organize etmek isterlerdi.

Burada yaşayan Amerikan bir arkadaşım var ve Ramazan’ın bazı zamanlarında o da oruç tutmaya çalışmıştı. Su içiyordu ama günün büyük bir bölümünde yemek yemiyordu ve akşam ezanı yaklaştığında Gırnata Ulu Cami’ye gidip oradaki Müslüman arkadaşlarımızla birlikte iftar yapardı. Bunun çok güzel bir şey olduğunu düşünüyorum çünkü farklı inançlara sahip insanlar olarak birlikte yaşayabildiğimizin bir göstergesi.

Gırnata Ulu Cami
Gırnata Ulu Cami

Ramazan’da camilerde neler yapılıyor? Camilerden başka toplanma yerleri de var mı?

Açıkçası evime bir saatten fazla mesafede olduğu için camiye çok gitmiyorum. Bazen Ramazan’da cumaları namaz için camiye gidiyorum ama maalesef teravih için gidemiyorum çünkü gidecek olsam evime çok geç saatte dönebileceğim ve bu pek mümkün değil. Camilerden başka toplanma yerleri var mı bilmiyorum ama geçmiş ramazanlarda Triunfo Bahçeleri‘nde bazı etkinlikler düzenlediklerini hatırlıyorum. Müslüman topluluğundan birçok genç bu ay hakkında bilgi vermek amacıyla bu etkinliklere katılmıştı. Aynı zamanda çocuklarla boyama etkinlikleri yapıp farklı ülkelerden ve farklı dinlere mensup insanlarla toplu bir iftar yapmışlardı. Hatta etkinliğin sonunda -daha öncesinde belediyeden izin alarak- bahçede cemaatle namaz kılmışlardı ve herhangi bir sorun çıkmadı. Gırnata tüm dünyadan insanları kabul eden bir şehir 🙂 

Hurma

Orada Kadir Gecesi nasıl ihya ediliyor?

Birkaç yıl önce, erkek kardeşim de Gırnata’da yaşıyorken, Kadir Gecesi’nde onun evinde toplanırdık. Ailemle birlikte iftar yapardık sonra da babam ve kardeşim camiye teravih kılmaya giderdi. 

Geçen sene bir arkadaşımın önerisiyle, bir camiden imam teravih kıldırırken onun sesini aktaran bir uygulama kullandım. Birkaç gün ve Kadir gecesinde de bu uygulamayı kullandım ve özellikle Kadir Gecesi için çok güzeldi çünkü camiye gidemiyordum ama onlara katılıp Kur’an’ı güzel bir sesle dinleyebildim.

İftar

Ramazan’la ilgili unutamadığın bir anın var mı? Bizimle paylaşabilir misin?

Ramazan’la ilgili birçok anım var ve hepsi de çocukluğumdan. 6-9 yaşlarında oruç tutmuyor olmama rağmen sahurun o güzel havasını hissetmek için geceleri kalkmayı çok sevdiğimi hatırlıyorum mesela. Beni her uyandırdıklarında masada uykulu ve üzgün görünsem bile. Kardeşlerim bana gülüyordu ama yine de her gece uykulu bile olacak olsam beni uyandırmalarını istiyordum. Aynı zamanda tüm ailemle birlikte yeni bir program ya da dizi için televizyonun karşısına oturduğumuzu da hatırlıyorum.

Okul saatlerinin de Ramazan’da daha az olduğunu hatırlıyorum. Okula daha geç başlayıp her ders sonrası 15 dk ara veriyorduk böylece örneğin 6 saat yerine 4 buçuk saat ders işlemiş oluyorduk. 

Sahur

Ramazan Bayram’ı nasıl geçiyor peki?

Çoğunluk erkenden bayram namazı için camiye ya da San Miguel Alto denilen yere gidiyor. Buradaki Müslümanlarla çok fazla iletişimim yok çünkü arkadaşlarımın çoğu farklı şehirlerde yaşıyor bu yüzden ailemin ve arkadaşlarımın bayramını onları arayarak ya da mesajlar göndererek kutluyorum. Çocukluğumda annem bana bayramlık alırdı, şu an bayram için yeni kıyafetler almıyorum ama sevdiğim bir kıyafeti ya da henüz yeni sayılabilecek bir kıyafeti giymeye özen gösteriyorum. Güzel ve özel bir Fas yemeği de hazırlıyoruz.

Ramazan Bayramı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu