Islam i hele verdenBelgien

5 spørgsmål om Islam i Belgien

Dette land, som er hovedstaden i Den Europæiske Union, består af tre regioner, bruger tre officielle sprog og er kendt for sin chokolade. Desuden er Belgien et vigtigt europæisk land, hvor muslimer foretrækker at bo. Lad os begynde at få oplysninger om muslimerne i Belgien, herunder deres befolkningsandel, islamisering, kendte moskeer, betydningsfulde personligheder og de udfordringer, de står overfor.

Hvor mange muslimer er der i Belgien?

Belcika Insanlar

At opnå præcise resultater vedrørende den muslimske befolkning i Belgien er i dag ikke særlig muligt. Dette skyldes hovedsageligt, at der ikke stilles spørgsmål om folks religiøse tro under folketællinger i Belgien. Men det er klart, at vi ved, at den muslimske befolkning i Belgien konstant stiger. Både fødselsrater og indvandring til landet er de primære faktorer, der påvirker denne stigning. I 2014 nåede den muslimske befolkning omkring 650.000 mennesker, hvilket udgjorde cirka 6% af landets befolkning. I 2017 var dette tal tættere på 800.000.

Hvornår og hvordan kom Islam til Belgien?

Belcikada Islam

Islam nåede Belgien i 1910’erne med nordafrikanske muslimske migranter. Da der ikke er meget information tilgængelig fra den tid, var antallet af muslimer i Belgien kun et par hundrede efter Anden Verdenskrig. Efter 1960, da mange islamiske lande opnåede uafhængighed, førte forskellige politiske og økonomiske aftaler mellem Belgien og disse lande til muligheden for tusindvis af muslimske arbejdere at bosætte sig i Belgien i perioden 1964-1974. De fleste af de indvandrede var arbejdere fra Marokko og Tyrkiet. Udover dem var der også mere end 3000 albanske muslimer med jugoslavisk baggrund, der flygtede fra Algeriet, Tunesien og kommunistisk forfølgelse, og som også var blandt de første muslimer i Belgien.

Hvilke berømte moskeer findes der i Belgien?

Ulu Cami

Bygningen, der huser den ældste og største moské i Bruxelles, kendt som Stor Moské i Bruxelles, blev opført i 1880 i ‘Mauresque’ (Mauretansk) stil med det formål at skabe ‘Oriental Pavilion’ for Bruxelles National Exhibition. Bygningen blev konverteret til en bedesal for muslimer i 1969 og gennemgik en omfattende renoveringsperiode, før den åbnede som en moské i 1978.

Stor Moské i Bruxelles er en af de moskéer i Europa, der er blevet ombygget fra en anden slags bygning. Den har stået over for politisk pres i de senere år. Der er også mange moskeer og bedesteder, der er blevet bygget af tyrkiske samfund. Selimiye-moskéen, den første moské i Belgien med arkitektoniske træk fra både Belgien og Det Osmanniske Rige, er også en bemærkelsesværdig moské.

Hvem er de fremtrædende personer og organisationer der udfører vigtige arbejde i Belgien inden for islam?

Belcika Diyanet Vakfi

I Belgien udføres arbejdet inden for islam primært gennem kulturcentre og foreninger. Individuelle personer udfører deres aktiviteter hovedsageligt gennem disse institutioner, og derfor er der ingen enkeltpersoner, der er kendte for betydningsfuldt arbejde inden for islam.

Nogle af de vigtigste institutioner, der udfører betydningsfuldt arbejde, inkluderer:

  • Belgisk Islamisk Kulturcenter Centerets drift påvirkes altid af Saudi-Arabien, da alle dets udgifter finansieres af World Islamic Union (Râbıtatü’l-âlemi’l-İslâmî)
  • Rådet for De Intellektuelle Selvom det betragtes som repræsentant for alle muslimer i Belgien, har det ikke opnået fuld anerkendelse, da dens beføjelser er baseret på politiske beslutninger.
  • Islamisk Kulturcenter Bibliotek Dette bibliotek indeholder omkring 5000 bøger og tilbyder service hele ugen
  • Belgisk Tyrkisk Islamisk Diyanet Foundation (Belçika Türk İslâm Diyanet Vakfı).

Hvilke problemer har muslimerne i Belgien?

brüksel

Muslimske beboere i Belgien står over for mange udfordringer på flere områder. Disse udfordringer fortsætter med at stige og intensiveres dag for dag. En væsentlig årsag til deres oplevelse af disse vanskeligheder er den holdning, den belgiske befolkning og regering har antaget over for islam. Islamofobi er i hastig vækst i Belgien, hvilket resulterer i, at muslimer udsættes for officielle og uofficielle fysiske og psykiske overgreb inden for socioøkonomiske, sundheds- og uddannelsesområder.

Ikke blot på grund af deres religiøse tro, men også på grund af deres race og hudfarve, oplever fremmede i dette land undertrykkelse og udstødelse. Blandt muslimer er de mest udsatte grupper sorte muslimer og kvindelige muslimer. På trods af fremskridt inden for religionsfrihed i de nationale love er der mange lokale myndigheder, der fortsat undlader at håndhæve disse love.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button