5 spørgsmål om Islam i Den Sydafrikanske Republik
Hvis vi siger det eneste land i verden med 3 hovedstæder, hvilken ville du så komme i tanke om? Eller når du hører ordet apartheid? Hvem ved, måske ville Nelson Mandela få dig til, at tænke på noget. Ja, vi fortsætter vores rejse med “Islam i Verden” serien. Denne gang ser vi på Den Sydafrikanske Republik.
Hvor mange muslimer er der i Sydafrika?
I den Sydafrikanske Republik findes der forskellige kilder og undersøgelser om antallet af den muslimske minoritetsgruppe. Baseret på disse kilder udgør muslimer ca. 1,5% til 2% af den samlede befolkning. Nogle forskere (som Christoph Haferburg i 2000) angiver dog et antal på 553.717 muslimer som en numerisk data. De områder, hvor muslimer primært bor, inkluderer Western Cape, Natal og Transvaal. I Western Cape-regionen er der en tæt koncentration af muslimer med indonesisk og malaysisk baggrund, mens Natal og Transvaal har en høj koncentration af muslimer med indisk og indisk-pakistansk baggrund. Det er også blevet registreret, at islam er den hurtigst voksende religion i Sydafrika i de seneste år.
Hvornår og hvordan kom Islam til Sydafrika?
Man ved ikke præcis, hvornår de muslimer, der bor i Den Sydafrikanske Republik, kom til regionen. Spredningen af islam kan analyseres i tre faser. Den første fase begynder med deportationen af slaver og politiske fanger fra Afrika, Centralasien, Madagaskar (det indonesiske øhav) til denne region fra 1652 til midten af 1800-tallet, som vi kan kalde de første muslimer. De muslimer, der udgør den anden fase, er de arbejdere, der blev bragt fra Indien til den britiske kolonimagt Sydafrika for at arbejde i sukkerrørsplantagerne i Natal-regionen. Omkring 7-10% af disse indiske arbejdere var muslimer. I tredje fase, med afslutningen på det racistiske apartheidregime i 1994, påvirkede muslimer fra nordafrikanske lande og Zanzibar også antallet af muslimer i regionen.
Hvilke berømte moskeer findes der i Sydafrika?
“Auwal (Evvel) Mosque”, der blev åbnet i 1794 af “Abdullah Qadi’ Abd as-Salam”, en af regionens berømte muslimske ledere, betragtes som den første moské, der blev åbnet. I dag er moskeen et symbol på Cape-muslimernes kamp for religionsfrihed. En anden moské, Juma-moskéen, er den ældste moské i Durban og den næststørste i Sydafrika. Den blev bygget i 1881. Der er også West Street Mosque i Durban, Soofie Mosque i Ladysmith og Habiba Soofie Mosque i Cape Town.
Hvem er de fremtrædende personer, der udfører vigtige arbejde i Sydafrika inden for islam?
Blandt de mennesker, som hollænderne udviste fra forskellige regioner, var muslimske ledere, som modsatte sig deres kolonisering. Tuan Guru af Tidore (Imam ‘Abdullah Qadi’ Abd as-Salam, 1712-1807) og Sheikh Yusuf af Macassar (‘Macassar Abidin Tadia Tjoessoep 1629-1699) havde en betydelig indflydelse på de muslimske samfund i Cape-regionen. Imam Abdullah Harun var en af de eksemplariske muslimske ledere, der stod op imod “Apartheid”-regimet i det 20. århundrede. Han blev martyrdræbt af apartheidregimet den 27. september 1969.
Hvilke problemer har muslimerne i Sydafrika?
Det største problem for sydafrikanske muslimer er, at de ikke kan præsentere et samlet billede. Efter apartheidregimet har folk opbygget et samfund, der er åbent over for mange ideer i verden. Af den grund findes der muslimer med mange forskellige holdninger i denne region. Igen er sporene af det samme regimes segregering af mennesker i fortiden på mange områder som race og religion stadig synlige. Muslimer er inddelt i ghettoer i kvarterer alt efter deres oprindelse. Denne distancerede holdning fra hver gruppe til en anden gruppe ødelægger også den politiske enhed.