Türkiye’nin Cibuti’ye Hediyesi
Türkiye, Cibuti’de inşa ettiği Doğu Afrika’nın en büyük camisinin resmi açılışına hazırlanıyor. Başkentte inşa edilmiş olan camii, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından yaptırıldı. TDV camii inşaatına 2017 yılında başladı. İnşaat biter bitmez 2019 yılı itibariyle de resmi açılışının gerçekleştirilmesi bekleniyor. Klasik Osmanlı Mimarisinin örnek alındığı camii, 10.000 metre karelik görkemli bir alan üzerinde olup Hint Okyanusu kıyılarına yakın mesafede olan Cibuti Başkanlık Sarayı’nı görecek şekilde inşa edildi.
Camii aynı anda 5000 kişinin namaz kılabileceği kapasitededir. Yapının proje sorumlusu olan Furkan Kazım Yüksel, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada: “Burada tıpkı Türkiye’deki Sultan Ahmet Camii’nde olduğu gibi yeşil bir alan ve bir avlu da mevcut.” Ayrıca Yüksel, camiinin bir kısmının okyanusa baktığını ve bunun da yapıyı ilginç kılan diğer bir unsur olduğunu ekledi.
Camii’nin iki minaresinden her biri 45 metreye değin uzanmakla beraber büyükçe bir kubbesi ve buna ek olarak dört ufak kubbesi daha var. Kubbelerdeki krem-beyaz karışımı renkler ise camiinin mimarisine bambaşka bir güzellik katıyor. Camii’nin içerisinde ise alçak asılan avizeler klasik Türk tarzının işlendiği el yapımı süslemeleri tüm ihtişamıyla gözler önüne seriyor. “Külliyede ayrıca çocukların eğitimi için de bir alan var” diyor, Yüksel. Avlunun ortasında abdest alınması için yapılan şadırvana da dikkat çekiyor. Yüksel’e göre, Osmanlı yapıtlarında kullanılan yontma taşları dahil birçok malzeme Türkiye’den getirilmiş.
Türkiye’den Anlamlı Adımlar
Yüksel, Cibuti halkı için Türkiye’den gelen bu anlamlı hediyenin manasına dikkat çekiyor ve iki ülke arasındaki bağın geçmişin derinliklerinde saklı olduğuna vurgu yapıyor. Afrika Boynuzunda yer alan diğer ülkeler de dahil Türkiye ile Cibuti’nin kadim bir ortak tarihte buluştuğunu ifade ediyor:
Ayrıca ekliyor:
“Çocuklarım da gurur duysunlar istiyorum.”
Gönüller Fethetmek
Türkiye’nin Cibuti Elçisi Sadi Altınok, Anadolu Ajansı’na verdiği ropörtajda Türkiye’nin Cibuti’deki girişimlerinin askeri amaçlarla olmayıp tamamıyla insani yardım ve kalkındırma hedefleri doğrultusunda olduğunu söyledi. Altınok bir diğer açıklamasında ise camiiye ek olarak Türkiye’nin, halkın istifade edebileceği başka sahalarda da çeşitli sosyo-ekonomik projeler uygulamayı hedeflediğini belirtti. Çocuk hastanesi, su kanalları ve daha birçok projenin yarıdan fazlasının ise tamamlandığını açıkladı.