11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif yine tatlı bir misafir gibi gelip evlerimizi şenlendirdi, sofralarımızı bereketlendirdi. Şimdi ise bu tatlı misafire veda vakti. O’nunla vedalaşmanın burukluğu ve bayramı karşılamanın mutluluğu içinde bir dahaki Ramazanlara da ulaşabilmeyi ve bu Ramazan’ın bizden razı olmasını, bize şefaatçi olmasını diliyoruz. Bu dilekle birlikte gelin bayramı da güzel ihya ederek Ramazanı güzel bir şekilde uğurlayabilmek için kılavuz olan Efendimiz (sav)’in Ramazan Bayramını yaşayışına birlikte bakalım.
Efendimiz (sav) bayramların kalabalıkla, büyük bir coşkuyla geçmesini isterdi. Efendimiz döneminde bayram coşkuyla, kutlamalarla karşılanır; folklorik gösteriler, mızrak-kalkan oyunları gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirilirdi.
Peygamber Efendimiz (sav) oruçlarını tatlı yiyerek açmayı sevdiği gibi, bayramda da ilk önce tatlı yemeyi tercih ederdi ve Efendimizin bu davranışı Arabistan’da bayramda tatlı ikramı geleneğini ortaya çıkardı. Un, tereyağı ve bal veya hurma ezmesinden yapılan bazı tatlıları ikram edilirdi, bu bir âdet haline getirilmişti.
Genel olarak Efendimiz döneminde Ramazan Bayramı’nda böyle bir atmosfer söz konusu olduğundan bahsettikten sonra, Efendimizin bayram sünnetlerini listeleyelim ve biz de bayramda uygulamaya çalışalım.
Bayram Sünnetleri
- Erken kalkmak
- Kişisel bakım, kıyafetlerin temiz olmasına özen göstermek
- Bayram sabahı sabah namazı sonrası gusül abdesti almak
- Dişlerini fırçalamak, misvak kullanmak
- Bayram için yeni ya da en güzel olan kıyafeti tercih etmek
- Güzel koku sürünmek
- Bayram namazı öncesinde kahvaltı yapmak
- Bayram namazı öncesi fitre vermek
- Camilere, mescitlere vaktinden erken gitmek
- Camiye giderken ve camiden ayrılırken aynı yol yerine farklı yollar tercih etmek
- Bayram namazına kadar sürekli şu tekbiri tekrarlamak: “Allahu ekber Allahu ekber. La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillah’il hamd.”