AlmanyaÇevre-Hayvan HaklarıHaberlerRamazan

Almanya’daki Müslümanlar İftarlarını Çevre Bilinci İle Geçirdiler

Almanya’daki Müslümanlar bu Ramazan’da tuttukları oruçların kapsamını biraz daha genişletip bir nevi plastik orucu tutmaya karar verdiler. Almanya’daki birçok Müslüman organizasyonu #RamadanPlastikfasten etiketini sosyal medyada kullanmaya başladı. Bu kampanyayı ilk olarak NourEnergy ekibi, Müslümanları Ramazan boyunca daha az plastik tüketmeye ve bu hassasiyeti arttırmaya davet için başlattı. Kampanya hem Almanya’da hem de Almanya dışında birçok kurum tarafından katılımcı buldu.

Günümüzde plastik kirliliği sürekli karşımıza çıkan bir konu haline gelmiş durumda. Hayatımızın her alanında tükettiğimiz plastikler bize doğa kirliliği olarak geri dönüyor. Özellikle denizler ve içinde yaşayan canlılar plastiklerin neden olduğu kirlilikten olumsuz etkileniyorlar. Plastiği tüketme alanlarımızdan biri de yemek organizasyonları. Toplu servis yapılan bu tip organizasyonlarda ister istemez plastik tabaklar, çatal ve kaşıklar kullanılıyor. İçecek servisi plastik bardaklarda yapılıyor. İftar organizasyonları da her toplu yemek organizasyonu gibi maalesef bu plastik tüketimine ev sahipliği yapıyor.

Yeşil İftar Rehberi

yeşil bitki

‘Ramadan Plastikfasten’ ekibinin bu projedeki amacı ise insanlara ekoloji ve çevre bilinci katmak. Ramazan, kendimizi her açıdan daha iyi ve Allah’ın rızasına daha uygun hale getirmemiz gereken bir ay. Buna sadece ibadetlerimiz değil, aynı zamanda çevremizle ilgili davranışlarımız da dahil. Çevremizi korumak, bunun için plastik tüketimini azaltmak gibi adımlar atmak için Ramazan çok güzel bir vesile olabilir. Bu düşüncelerle NourEnergy ekibi bir “Yeşil İftar Rehberi” hazırlamaya karar vermiş. Hazırladıkları rehberde çevre dostu bir iftar yapmak için küçük ipuçlarına yer vermişler.

Projenin uygulandığı yerlerdeki başarı ise çok umut verici. Herkes tükettiği plastik miktarını azaltmış ve hatta bazı ekipler tamamen plastiksiz iftarlar düzenlemişler. İftarlarda bazı gruplar doğada çözünebilen maddelerden yapılmış tabak ve kaşıklar kullanırken bazı camiler uzun süreli kullanım için yemek gereçleri temin etmişler. Üniversitelerde yapılan iftarlarda çözüm, kantinden ve yemekhaneden tabak, çatal, kaşık kiralamakta bulunmuş. Diğer gruplardan ise davetlilerden kendi tabaklarını getirmelerini isteyenler olmuş. Tüm bu çözümler plastik tüketmemeyi farklı açılardan sağlayarak #RamadanPlastikfasten kampanyasına katkıda bulunmuş.

NourEnergy, Almanya’daki ilk Müslüman çevre ekibi olma özelliğini taşıyor. Başlattıkları proje ülke çapında büyüyerek pek çok farklı insanı etkilemiş. Yaptıkları etkinliklerin ortak motivasyon kaynağı ise sitelerinde belirttikleri üzere hem maddi hem de manevi açıdan çevremizi korumayı ve güzelleştirmeyi öğütleyen İslam ilkeleri. Ekibin çalışmaları hem farkındalık oluşturmak hem de teknik danışmanlık desteği üzerine ilerliyor. Teknik alanda ise daha çok güneş enerjisi sistemleri alanında çalışıyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu