HaberlerEğitimİspanya

İspanya Hükümeti Okullarda İslami Eğitimin Önünü Açıyor

Yaşadığımız bu zamanda yanlış algılarla farklı yöne çekilmiş en büyük kavram dinimiz İslam olsa gerek. Dinimizi bu tür propagandalar ve yanlış algılar noktasında doğru anlaşılmasına yönelik neler yaparsak yapalım az kalır kanaatindeyiz. Her ne kadar bu tür şeyler yaşansa da ülkelerin devlet politikalarında gittiği düzenlemelerse hala umut verici. Onlardan biri İspanya’dan geliyor.

İspanya hükümeti, Müslüman öğrencilere, hızla yayılmaya devam eden dinimiz İslam ve kitabımız Kur’an hakkında, doğru bilgi ve yorumlarına erişebilecekleri bir eğitim programını duyurdu.

Express gazetesinin 7 Nisan perşembe günkü haberine göre; İspanya hükümeti ülke çapında, devlete ait anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda okutulmak üzere müfredatı yenilenmiş İslamî kılavuzlar yayınladı.

Eyalet gazetesine ait Gatestone Enstitüsü’nün tercümelerinde, ilkokul çocuklarına yayınlanan kılavuzlarda Hz. Muhammed (s.a.v), “Allah tarafından gönderilen son peygamber” olarak tanıtıldı. Kur’an-ı Kerim ise gençlere: “Tüm insanlık için bir rehber” şeklinde tanıtıldı.

Ispanya

Bölgedeki Müslümanların, müfredat ve öğretmen tercihi yapabilmeleri kararlaştırıldı. Müslüman öğrencilere, bir ders saati boyunca İslamî ders görebilmeleri ve Hristiyan sınıf arkadaşlarından din derslerinde ayrılabilme hakkı tanındı. Hükümetin açıklamasında, bu İslami derslerin, İslam’ın doğru yorumunu tanıtma ve okulda dışlamaları azaltma gibi hedefleri olduğu yer aldı.

Tabi ki bu durum bazılarının hoşuna gitmedi. Avrupa bürokrasisinin analistlerinden Soeren Kern, Breitbart’a yaptığı açıklamada: “dinî şevki alevlendirmesi ve İspanya’daki genç Müslümanların İslami kimliklerini canlandırması” şeklinde yorumladı.

2015’te yayınlanan bir rapora göre, İspanyol okullarına kaydolan Müslüman öğrencilerin çoğuna göre, İslami eğitim uzak bir hayal olarak telakki ediliyordu.

Islami Egitim ve Kuran

İspanya’daki İslami Cemiyetler Birligi (UCIDE)’ye göre, öğrencilerin yüzde 90’ından fazlasının, hükümet onaylı derslere erişimi yoktu.

Yine UCIDE’ye göre, ilköğretim okullarında, İslami eğitimin önerildiği yerler şu bölgeler ile sınırlı kalacaktı: Andalusia, Aragon, Basque Country, Kanarya Adaları ve muhtar şehirler Ceuta and Melilla.

Basque County’de, 5.032’si yabancı, kalanı İspanyol olmak üzere 6.065’ten fazla Müslüman öğrenci bulunuyor. Ve yine rapora göre bölgede din eğitimi verecek iki öğretmenin bulunduğu aktarılıyor. Bununla beraber her 10 din kültürü hocasının 9’u istihdam edilmemiş.

Ucida

İspanya’da toplamda 275.324 Müslüman öğrenci var. (112.214’u yerli, 163.110’u yabancı)

UCIDE’ye göre, Müslümanlar, nüfusun yaklaşık %3.8’ini oluşturuyor. Bunun yüzde kırkı İspanyol, geri kalanı ise göçmenlerden oluşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu