HaberlerÇevre-Hayvan HaklarıTürkiye

Milli Ağaçlandırma Günü Kapsamında Geleceğe Nefes Hareketi

İslam dini, bir bütün olarak insanın dikkatini tabiata çekmekte ve oradan hareketle yaratıcısına ulaşması gerektiğini hatırlatmaktadır. Aynı zamanda, topraktan yaratılmış olduğumuz, esasında üzerinde yaşadığımız doğanın bir parçası olduğumuz da dinimizde sıklıkla vurgulanır. Etrafımıza baktığımızda, insan ile tabiat arasında hayatın her bir anına nüfuz etmiş bir ahenk ve nizam vardır. Dolayısıyla dengeyi korumak için, bizlere emanet edilen kaynakları kullanırken kendimize gösterdiğimiz özenin aynısını doğaya da göstermekle mükellefiz.

Zaten Müslüman demek; gönlündeki huzuru ve güzelliği tabiata yansıtan insanlara, hayvanlara, bitkilere hatta cansız varlıklara bile iyi davranan demektir. Müslüman; tabiatın kıymetini bilen, çevresine emanet ve mesuliyet şuuruyla yaklaşan, nankörlük etmeyendir. Ne de olsa, ‘‘Kıyamet kopuyor olsa bile elinizdeki fidanı dikiniz’’ diyerek bizlere çevre bilinci aşılayan bir peygamberin ümmetiyiz. Yalnız biz millet olarak tabiri caizse, işlerimizi son güne sıkıştırmayı, son dakika gollerini seven bir milletiz. Ama bu sefer peygamberimizin bu güzel öğüdüne geç kalmadık. Geçtiğimiz günlerde sizlerin de bildiği üzere ülke olarak hep birlikte çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdik.

gelecege nefes hareketi

Son nefesimize kadar/ Daha yeşil bir Türkiye için /On bir milyon ağaç/ Bugün fidan yarın nefes.

gayesiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan “Geleceğe Nefes” seferberliği çerçevesinde 11 Kasım saat 11.11’de 81 ilimizde 2023 noktada, 3 saat içinde tam 11 milyon fidanımız toprakla buluştu. Milletimizin büyük ilgi gösterdiği organizasyon kapsamında hedeflenilen fidan sayısı 11 milyon 47 bin 430 iken sahiplenilen fidan sayısı 13 milyon 695 bin 193’e kadar ulaştı. Hemen hemen tüm şehirlerimizde fidan sahiplenme oranı %100’ü aştı.

Milli Ağaçlandırma Günü

Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilen 11 Kasım ile ağaç ve orman sevgisinin yaygınlaşması, gelecek kuşaklara daha yeşil bir Türkiye miras bırakılması hedeflendi. Bunun yanı sıra, ülkemiz genelinde çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanları yeniden ağaçlandırmak da gözetilen hedefler arasında.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü

Aynı zamanda Türkiye, bu etkinlik ile Guinness Rekorlar Kitabına iki rekorla girmeyi amaçladı. Birincisi, ‘232 bin 647 adet fidan ile Endonezya’ya ait olan ‘1 saatte en fazla fidan dikme’ dünya rekorunun yeni sahibi olmak. Çünkü Çorum’da 1 saatte tam 301 bin 111 fidan dikildi. İkinci rekor ise, “Dünyanın En Büyük Online Fidan Diken İnsan Albümü” ile Guinness kayıtlarına geçmek. Yalnız bunun için o gün fidan dikerken çektirilen fotoğrafların kampanyanın internet sitesi adresine yüklenmesi isteniyor. Böylelikle ikinci bir rekora imza atılması hedefleniyor.

“Geleceğe Nefes Kampanyası” sitesinden yapılan açıklamada: Kampanyanın 11 Kasım’a endekslenmediği, sahipleneceğimiz veya bağışlayacağımız fidanların 11 Kasım sonrasında da toprakla buluşmaya devam edeceği belirtiliyor.

Tabiatı, doğayı emanet bilip onu gözeten bilinçli Müslümanlar olmaya niyet ettik. Dünyayı bizim için bereketli zemin kılan Mevlamız gayretimizi bereketlendirsin. Diktiğimiz fidanlar başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyaya nefes olsun.

Kaynak
Milli Ağaçlandırma Günü Kapsamında Geleceğe Nefes Hareketi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu