Etkinlik-Konferans

Muştu Gençlik Eğitim Programı

Yer ve gök alemleri içinde katmanlaşan insanoğlunun zihin yaralarına devadır düşünmek, derinleşmek. Çağımızın savurgan kurağının ise birbirinden ölümcül birçok yan etkisi bulunmakta. Öyle ki fıtrata aykırı tüm darbelere karşın, panzehir niteliğinde oluşumlar da var olmaya devam ediyor. Haberimizde bunlardan birini, ismiyle müsemma “müjde, yeni, sevinçli, umut dolu haber”; “Muştu”yu anlatacağız. Eğitim içeriklerini, gayelerini ve prensiplerini incelikleriyle ele alacağız.

Adem Ozkose
2021 Açılış Konuşması, Adem Özköse

Okuyucu niteliğindeki solgunlaşma ve genç nesillerin soluduğu eğitim atmosferinin kısır döngüsü gibi tehditlerin önüne geçebilecek “Muştu”, düşüncede derinleşip harekette olgunlaşmayı hedefleyen bir eğitim programı. Adem Özköse ve arkadaşları tarafından başlatılan ve yürütülen halihazırda sekiz yıllık bir okuma grubunun büyütülmesiyle ortaya çıkmış, her adımı plan ve birikimle donatılmış. Üstelik “Muştu”, yalnızca umut dolu haber anlamını taşımakla kalmıyor, umudu taptaze taşıyan gençleri merkezine alarak, onlar için itinayla hazırlanıyor. Endülüs İslam Medeniyetinin düştüğü 2 Ocak günü, Adem Özköse ve arkadaşlarının liderliğindeki bu yeni umut hareketinin kuruluş günü addediliyor.

Sehir ve Medeniyet Gezileri Kapsaminda Duzenlenen Topkapi ve Cevresi Gezisi
Şehir ve Medeniyet Gezileri Kapsamında Düzenlenen Topkapı ve Çevresi Gezisi

Programa katılım sağlayacak gençlerin, hakikati elde etmenin tahkikten geçtiğini bilmeleri üzerinde duruluyor. Duvarlar ören ürkek bir düşünce anlayışının aksine bir taraftan sahip olduğu zemine olabildiğince sağlam basarken diğer taraftan farklı medeniyet havzalarının ortaya koyduğu bilgi ve birikimden beslenmenin yollarını aradıklarını belirtiyorlar. Zira fikirleri birbirinden ayıran hudutları bulunsa dahi, onların insanlığın ortak mirası olduğunu savunuyorlar. Ayrıca ıslah ve inşa yöntemine dayanan bu atılım, sadece dünyayı yorumlayan, onarmayan aksiyonsuz bir tavrı reddediyor.

Geleneksel Sevgi ve Kardeslik Bulusmasi
Geleneksel Sevgi ve Kardeşlik Buluşması

Muştu Eğitim Programı’nı güzelleştirip içselleştirecek gençlerin ise; teşkilat ve disiplin ruhu içerisinde, edebiyat ve sanat zevkine sahip, sağlığına ve bedenine saygılı, sosyal hayatında kendisinden emin olunan ve dininde itidali gözeten gençler olmaları hedefler arasında. Ayrıca bu gençlerden çözüm basamaklarını istişare mekanizmasıyla tırmanmaları bekleniyor. Fanatizm gibi ilkel arayışlara kapalı bir tutum sergilemeleri de gençlerin ulaştırmalarını istedikleri noktalardan bir tanesi.

Suleymaniye Camii Gezisi
Şehir ve Medeniyet Gezileri Kapsamında Düzenlenen Süleymaniye Camii Gezisi

İstanbul’dan Kaşgar’a, Kurtuba’dan Addis Abada’ya uzanan coğrafyanın mensubu olduğumuza dikkat çekerek tarihin bizler için bir kök teşkil ettiğini ancak salt bir kutsallaştırmaya neden olmaması gerektiğinin altını çizen kuruluş bildirisinde aynı doğrultuda adalet kavramı, evrensel ve barışçıl bir tanımla değerlendiriliyor.

Kitap Tahlili
Üsküdar Abbara Kahve’de Kitap Tahlili

Muştu, beş kademeden oluşuyor ve her bir kademeye özgü tasarlanmış okumalar, seyahat planları yer alıyor. Program ayrıca konferans, münazara, çalıştay, panel, spor müsabakaları ve kamplar, toplu sabah namazı ve iftarlar gibi etkinlikler içeriyor. Birinci kademeyle beraber lise öğrencilerini karşılayan, ardından üniversite öğrencileri için ikinci kademeyle devam eden dört yıllık programın tüm katılımcılardan beklentileri: Etkinliklere çok önemli mazeretler dışında devamlılık göstermeleri, bilgi ve hikmet peşinde olmaları, aile bağlarını önemsemeleri, dini ve ahlaki emirleri gözetmeleri, disiplinli ve planlı yaşamaları, eleştiriye açık, şeffaf olmaları ve tevhid, adalet, hürriyet hassasiyetine sahip olmaları yönünde.

Heybeliada Gezisi
Heybeliada Gezisi

Bunun yanında kademeler ve barındırdığı içerikler, gençlerin zihinsel ve psikolojik gelişimleri hesap edilerek programlanmış. Kaydı kabul gören öğrenciler bu seçkin eğitime yüz kitabın bulunduğu bir kitap listesiyle başlayabilecekler. Programa girdiklerinde üçüncü kademenin sonunda onları Saraybosna, Mostar ve Üsküp’ten Priştine, Tiran ve İskodra’ya uzanan bir Balkan gezisi bekliyor olacak. Beşinci kademenin sonunda ise mezuniyetle beraber İslam, Batı düşüncesi okumalarıyla bağlantılı şekilde Özbekistan; Taşkent, Semerkant, Buhara, Hive şehirleri gezilecek. Birinci kademede kitap okuma alışkanlığı kazanımı, Kur’an ve mealini bitirmekle başlayan yolculuk ikinci kademede kimlik bilinci ve varoluş ideallerinin edinimiyle devam edecek. Üçüncü kademede zihin donanımı, hayat nizamı, dünya görüşü başlıklarına yer verilirken dördüncü kademede gençler, medeniyet bilgisi ve hissiyle kuşatılacak. Nihayetinde beşinci kademede gençlerin düşünce haritalarının oturması sağlanacak, böylelikle eğitim tamamlanacak.

Programda yer alan bazı kitaplar: Fuat Sezginle Bilim Tarihi Sohbetleri – Sefer Turan, Malcolm X – Recep Şentürk, Cennete Otostop – Adem Özköse, Diz Çökmeyen – Ali Emre, Compenero Rosita – Neşe Kutlutaş, Gençler için Batı Felsefesi – Luc Ferry, Kudüs Ey Kudüs – Larry Collins, Dominique Lapierre.

Genç, diri akıl yürütmelerin ahlaki üstünlüğün yanına çok yakışacağı şüphesiz. Dürüst ve adil, hoşgörülü bir dünya sistemine ön ayak olan böylesine programlar bizleri heyecanlandırmadan edemiyor haliyle. O yüzden ki bilgi hazinesiyle göz kamaştıran, inancının sorumluluklarına hakim ve entelektüel duyarlılık sahibi gençlerin söz sahibi olduğu daha iyi bir dünya için “Muştu”yu kovalamak tam da yapmamız gereken. Başvuruları takip edebilir, Muştu Eğitim Programı’yla ilgili haberleri, ayrıntıları araştırmaya koyulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu