Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Islami Nëpër BotëNorvegji

 Në 5 pyetje ‘Islami në Norvegji’

Vazhdojmë me serinë ‘Islami në Botë’ nga ku e lamë. Këtë herë është Norvegjia, do të mund të gjejmë përgjigjeve, vendit ku jetojnë 200 mijë myslimanë. Si arriti Islami në Norvegji? Sa muslimanë jetojnë në Norvegji? Cilat xhami dhe cilat figura të rëndësishme janë në Norvegji? Cilat janë problemet e muslimanëve norvegjezë? Ne do të kërkojmë përgjigje për kësi lloj pyetjeve.

Sa muslimanë jetojnë në Norvegji?

Norvecteki Musluman Nufusu

Sipas të dhënave të Institutit Statistikor Norvegjez (SSB) më 1 tetor 2015; Popullsia rezidente në Norvegji është 5 milionë e 205 mijë e 400 banorë. Arsyeja pse themi popullsia e vendosur, jo popullsia, është se azilkërkuesit pa leje qëndrimi nuk përfshihen në statistika. Dhe ka muslimanë në mesin e popullatës që nuk përfshihet në statistika. Prandaj, numri i saktë i muslimanëve në vend nuk dihet. Megjithatë, bazuar në numrin e emigrantëve muslimanë në statistikat e vitit 2012, vlerësohet se ka 200,000 muslimanë në Norveji.

Kur dhe si erdhi Islami në Norvegji?

Norvecte Islam adina onemli calismalar yapanlar

Norvegjezët e bënë komunikimin të parë me Islamin përmes ambasadorit të dërguar në Tunizi nga mbreti i kohës në vitet 1260. Kurse takimi i parë i norvegjezëve me Islamin dhe muslimanët në numër të madh ishte me emigracionin e parë musliman në Norvegji në vitet 1960. Ky migrim u pasua nga migrimet në vitet 1970 dhe 1990. Kështu, numri i muslimanëve këtu u rrit në një kohë të shkurtër. Sot, imigrimi musliman në vend vazhdon. Mundësitë e punësimit dhe standardet e larta të jetesës kanë një ndikim të madh në vazhdimin e emigracionit në Norvegji.

Cilat janë xhamitë e famshme të Norvegjisë?

Norvecin meshur camileri

Le të prezantojmë xhamitë e famshme të Norvegjisë me tiparet e tyre të spikatura. Së pari, le të flasim për Xhaminë ‘Bejtun-Nasr’, e cila ka titullin e xhamisë më të madhe në Norvegji me një kapacitet prej 5 mijë njerëz. Ajo tërheq vëmendjen me minaret e saj madhështore dhe arkitekturën moderne.

Xhamia madhështore Qendrore e Norvegjisë është një xhami e njohur pasi është edhe selia e Qendrës Botërore Islame në Norvegji dhe xhamia më e madhe sunite në Norvegji. Së fundi, do t’i referohemi një prej xhamive më të vjetra në Norvegji, e cila u hap në vitin 1974: Qendrës Kulturore Islame në Oslo. Duke qenë se është një qendër kulturore, është edhe një qendër arsimore ku mësohen vlerat dhe shkencat islame.

Cilat janë personalitetet dhe institucionet që bëjnë punë të rëndësishme në emër të Islamit në Norvegji?

Sigurisht që ka personalitete që kanë bërë punë të rëndësishme në emër të Islamit në Norvegji. Megjithatë, duke qenë se këto studime kryhen përmes shoqatave, nuk ka ndonjë personalitet të shquar në këtë drejtim, por gjithë barrën e kanë organizatat. Sipas të dhënave të vitit 2009, në Norvegji ka më shumë se 90 shoqata myslimane.

Arsyeja e ekzistencës së shoqatave të ndryshme janë dallimet në medh’hebe dhe origjinë etnike. Megjithatë, ky dallim nuk do të thotë ndarje, por pasuri që plotësojnë njëra-tjetrën. Dëshmi për këtë është ekzistenca e Këshillit Islamik Norvegjez, i cili mblodhi të gjitha shoqatat nën një çati dhe u krijua në vitin 1993. Mbrojtja e të drejtave të muslimanëve dhe kontributi në komunikimin e tyre me qytetarët e tjerë janë ndër parimet dhe aktivitetet të kësaj organizate.

Cilat janë problemet e muslimanëve në Norvegji?

Norvecteki Muslumanlarin sikintilari

Përpara se të kalojmë në hallet e muslimanëve në vend, le të flasim për sa vijon për të bërë një vlerësim të mirë të situatës: Norvegjia është një vend ku shumë kombe jetojnë së bashku. Për shkak të kësaj strukture shumëkombëshe, në vend tentohet të shmangen konfliktet dhe të përdoren sa më shumë metoda integruese. Për këtë arsye, vetëm në vitin 2014 u lejua hapja e institucioneve ku mund të arsimoheshin vetëm fëmijët myslimanë. 

Megjithëse vendet iu drejtuan rrugëve integruese, pas 11 shtatorit 2001, u vu re një rritje e padrejtësive të kryera ndaj grupeve muslimane. Meqë ra fjala, le të flasim për integrimin e myslimanëve dhe paragjykimet e medias: Sipas Agjencisë Norvegjeze për Integrim dhe Multikulturalizëm (IMDi), shumica e lajmeve për muslimanët dhe Islamin në mediat norvegjeze janë negative. Me fjalë të tjera, media më shumë e pengon sesa e përkrah këtë integrim. 

Pavarësisht këtyre negativiteteve, Norvegjia është një vend më i jetueshëm për muslimanët krahas vendeve tjera perëndimore. Nga njëra anë, shihet qartë rritja e muslimanëve në Norvegji. Megjithatë, është një situatë e trishtueshme pasi muslimanët në vendet e tjera janë në një situatë më të keqe krahas Norvegjisë. Në fund të fundit, e rëndësishme është perspektiva.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button