Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Islami Nëpër BotëRepublika e Afrikës Jugore

Në 5 pyetje “Islami në Republikën e Afrikës së Jugut”

Po të thoshim ‘Shteti i vetëm në botë me 3 kryeqytete’, cili shtet do t’iu vinte në mend? Apo kur të dëgjonit fjalën Apartheid? Kush e di, ndoshta Nelson Mandela do të ju vinte ndërmend. Po, stacioni i radhës i serisë ‘Islami në Botë’: Republika e Afrikës së Jugut. 

Sa Muslimanë jetojnë në Republikën e Afrikës së Jugut?

Cape Town Guney Afrika

Nuk dihet saktë ardhja në rajon e Muslimanëve që jetojnë në Republikën e Afrikës së Jugut. Përhapjen e Islamit mund ta shqyrtojmë në tre faza. Faza e parë fillon me internimin e skllevërve dhe të burgosurve politikë nga Afrika, Azia Qendrore (Arkipelagu Indonezian) dhe Madagaskari, të cilët mund ti quajmë Muslimanët e parë, nga viti 1652 deri në mesin e viteve 1800.

Fazën e dytë e përbëjnë Muslimanët e sjellë nga India për të punuar në fushat e kallamsheqerit në rajonin Natal të Afrikës Jugore, i cili ishte nën sundimin Britanik. Muslimanët përbënin 7-10% të këtyre punëtorëve indianë. Si faza e tretë, me përfundimin e regjimit racist të Aparteidit në vitin 1994, në numrin e muslimanëve në rajon ndikuan edhe muslimanët nga vendet e Afrikës Veriore dhe Zanzibari. 

Cilat janë xhamitë më të njohura në Republikën e Afrikës së Jugut?

Guney Afrika Harita

Si xhamia e parë njihet xhami “Auwal” e hapur në vitin 1794 nga lideri i njohur Musliman “Abdullah Qadi” Abd as-Salam. Sot, kjo xhami është simbol i betejës dhe rezistencës së Muslimanëve të Kepit (Kaapstad) për lirinë e besimit. Xhami ‘Juma’ është xhamia më e vjetër në Durban dhe xhamia e dytë më e madhe në Afrikën Jugore. Është ndërtuar në vitin 1881. Veç tyre, vlen të përmenden edhe Xhamia e Lagjes Perëndimore-Durban, Xhamia Soofie-Ladysmith, Xhami Habiba Soofie-Kepi. 

Cilët janë personalitetet më të njohura që kontribojnë në emër të Islamit në Afrikën Jugore?

Masjidut Taqwa Guney Afrika

Problemi më i madh i muslimanëve të Afrikës së Jugut është se ata nuk mund të shfaqin një imazh të tërë. Pas regjimit të Aparteidit, njerëzit ndërtuan një shoqëri të hapur ndaj shumë ideve të botës. Prandaj, në këtë rajon gjenden muslimanë të shumë pikëpamjeve. Akoma mund të hasen gjurmët e ndarjes dhe diskriminimit të atëhershëm të njerëzve nga po i njejti regjim, për çështje si rraca apo feja e tyre. Myslimanët getoizohen në lagje sipas origjinës së tyre. Ky qëndrim i largët i secilit grup ndaj një grupi tjetër shkatërron edhe unitetin politik.

Çdoherë bëjmë pyetje se kur dhe si është arritur Islami në Republikën e Afrikës së Jugut.

Imam Abdullah Harun

 Nuk dihet me saktësi kur  për së pari herë kanë ardhur myslimanët që jetojnë në Republikën e Afrikës së Jugut. Shpërndarjen e Islamit mund ta shqyrtojmë në tre faza. Faza e parë fillon me dërgesën e robërve, të burgosurve politikë dhe njerëzve nga Afrika, Azia Qendrore dhe Madagaskari nga viti 1652 deri në mes të shekullit të 19-të.

Faza e dytë përbëhet nga myslimanët që janë punësuar nga India në fushat e rrobaqepjes në zonën e Natalit të Afrikës së Jugut, ndërsa nën sundimin britanik rreth 7-10% e këtyre punëtorëve të ardhur nga India ishin myslimanë. Faza e tretë është periudha pas vitit 1994, kur regjimi i “Apartheidit” mbaroi dhe myslimanët nga vendet e Afrikës së Veriut dhe Zanzibar erdhën në këtë zonë, të ndikuar nga numri imyslimanëve në këtë rajon.

Me çfarë sfidash ballafaqohen myslimanët në Republikën e Afrikës së Jugut?

Guney Afrika Insanlar

Problemi kryesor i myslimanëve në Republikën e Afrikës së Jugut është mungesa e një paraqitje të përbashkët. Pas regjimit të “Apartheidit”, njerëzit kanë ndërtuar një shoqëri të hapur ndaj shumë ideve në botë. Kështu, në këtë zonë gjenden myslimanë nga shumë besime të ndryshme. Edhe pas regjimit të kaluar, ende ka gjurmë të ndarjes së njerëzve sipas racës, besimit dhe aspekteve të tjera, që ndikojnë në jetën e përditshme. Myslimanët ndahen në lagje sipas origjinës së tyre, dhe distanca ndërmjet grupeve ndikon negativisht në unitetin politik.

Source
Masjidut Taqwa, Güney Afrikaİmam Abdullah HarunGüney Afrika İnsanlarGünther, Ursula; Islam in South Africa: Muslims’ Contribution to the South African Transition process and the Challenges of Contextual Readings of IslamHaferburg, Christoph; How many Muslims are there in South Africa?Dağ, Ahmet Emin; Afrika’ da Müslüman Azınlıklar

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Back to top button