5 Soruda Çin’de İslam
Çekik gözlü insanlar, kalitesiz ve ucuz ürünler, dövüş sanatları, dünyanın en kalabalık ülkesi, yaklaşık 9 kilometrelik meşhur set ve işkence yöntemleri denince neresi geliyor aklınıza? Elbette Çin. Çokça bilinen şeyleri tekrara gerek yok. Bizler sıkça dillendirilmeyen ama çok önemli olduğunu düşündüğümüz soruların cevaplarını arıyoruz. Gelin birlikte 5 Soruda Çin’de İslam’ı ve Müslümanların durumunu öğrenelim.
Çin’in Müslüman nüfusu ne kadardır?
Çin Hükümeti’nin Müslüman nüfus ile ilgili bilgileri gizli tuttuğu bilinmektedir. Çin’de resmi olarak 25 milyon Müslüman bulunduğu belirtilse de gerçekte bu sayının çok daha fazla olduğu söylenmektedir.
Çin’e İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?
Çinli Müslümanların rivayetlerine göre Çin’in İslam ile ilk tanışması 616-618 yılları arasında Hz Muhammed’in sahabelerinden olan Sa’d b. Ebu Vakkas’ın vasıtası ile gerçekleşmiştir. Hatta mezarının Kanton’da olduğu belirtilmektedir. Bir diğer kayda göre İslamiyet Çin’e, Tang Hanedanlığı zamanında Hz. Osman tarafından gönderilen bir elçi vasıtasıyla ulaşmıştır.(651) Arap ve İranlı tüccarların Çin ile temasları ve Çin’e yerleşmeleri de önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çin’in en meşhur camileri nelerdir?
Çin’deki en eski camilerin VIII-XIII. Yüzyıllar arasında inşa edilen Kanton’daki Kuang-taise Camii ile Chang-an, Ch’üanchou (Zeytun), Hang-chou ve Yang-chou’daki camiler olduğu belirtilmektedir. Niujie Camii, Huashieng Camii, Iydgah Camii, Kowloon Mescit ve İslam Merkezi ve Xi’an’daki Büyük Camii Çin’in en meşhur camileridir. Onların dışında Çin’de 35.000 camiinin var olduğu bilinmektedir.
Çin’de İslamî çalışmalar yapan en önemli şahsiyetler kimlerdir?
İslam Çin’e ulaştıktan sonra Çinli Müslümanlar ilk olarak tek tanrı inancı ve temel kavramları anlamaya çalışmış ve günümüze kadar bunun için çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Elbette ki, İslamlaşma süreci uzun yıllar almıştır. 12. yüzyıldan itibaren İslami meseleler ve İslam’ın şartları üzerine çeşitli yazılar kaleme alınmıştır. Ancak en büyük sıçrayış Ming Hanedanlığı’nın sonu (1368-1644) ve Mançu hanedanlığının başlarında(1644-1911) Müslüman ilim adamlarının gerçekleştirdiği Arapçadan Çinceye yapılan çeviri ve transliterasyon çalışmalarının gerçekleşmesiyle yaşanmıştır. Bu geleneğe daha sonra ‘Han Kitab geleneği’ adı verildiği bilinmektedir.
Wang Daiyu (ö.1660)ve Yusuf Ma Chu (ö.1711) gibi Müslüman ilim adamları bu dönemde öne çıkan isimlerden bazılarıdır. Geleneğin öncü isimlerinden birisi de Liu Zhi (ö.1730)’dir. Liu Zhi, Kur’an-ı Kerim’in bazı kısımlarını Çince’ye çeviren ilk isimdir. Liu Zhi’nin başlattığı Kur’an çevirisi daha sonra Ma Dexin (ö.1874) tarafından tamamlanmıştır. Ancak nüsha günümüze ulaşmamıştır. Wang Daiyu (ö.1660), Liu Zhi (ö.1730 ), Ma Dexin (ö.1874) bu anlamda Çin’de İslami çalışmalar yürüten en önemli isimler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çin’de bulunan Müslümanların en büyük sıkıntısı nedir?
Çin’deki Müslümanların en büyük sıkıntısı tüm dünyanın bildiği gibi Çin Hükümetinin Müslüman Toplum üzerindeki baskı politikalarıdır. Baskı ve tehditler ne yazık ki Çinli Müslümanların dini yaşamlarının yanında günlük yaşamlarını da son derece olumsuz etkilemektedir. Bu sıkıntıyı çözüme kavuşturmak için Çinli Müslümanlar tüm dünya Müslümanlarının desteğini beklemektedir.
Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!