Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Islam i hele verdenAserbajdsjan

5 spørgsmål om Islam i Aserbajdsjan  

I denne artikel om Islam i verden vil vores stoppested være det brødreland, Aserbajdsjan, som vi kender for sine kaukasiske indflydelser og danse. Vi vil undersøge emnet Islam i Aserbajdsjan ved at besvare spørgsmål som, hvornår Islam nåede frem til landet, og ved at præsentere betydningsfulde muslimske personligheder i Aserbajdsjan. Lad os begynde vores artikel for at opnå ny viden om Aserbajdsjan, hvor flertallet af befolkningen er muslimer.

Hvor mange muslimer er der i Aserbajdsjan?

5 Soruda Azerbaycanda Islam 2

I dette land, som har næsten 10 millioner indbyggere, dyrker størstedelen af befolkningen den islam. Mens 93 procent af befolkningen er muslimer, er 3 procent kristne, og de sidste 3 procent er ateister. Dem uden for islam, kristendom og ateisme udgør kun 0,5 procent af befolkningen.

Hvornår og hvordan kom Islam til Aserbajdsjan?

5 Soruda Azerbaycanda Islam 3

I løbet af sin historie har dette land været i kontakt med forskellige kulturer og religioner, og mange trosretninger har fundet et sted at eksistere her. Før islam var der religioner som polyteisme, zoroastrisme, manikæisme og kristendom i Aserbajdsjan. Lad os nu se på, hvordan islam kom til regionen og spredte sig. De første skridt mod Aserbajdsjans bekendtskab med islam blev taget i tiden med Kalifen Omar. Derefter fortsatte det med Sassanid-imperiet og senere med arabernes herredømme i regionen.

Islam blev officielt anerkendt, da en gruppe af Khazar-folk blev muslimer. Islam, som skilte sig ud blandt de forskellige troende og blev accepteret af en del af befolkningen i området, tiltrak også opmærksomheden fra andre indbyggere. Som et resultat erobrede islam hurtigt området og blev den mest udbredte religion, som flertallet af befolkningen accepterede.


Hvilke berømte moskeer findes der i Aserbajdsjan?

5 Soruda Azerbaycanda Islam 4

Lad os tale om nogle af de betydningsfulde moskeer i Aserbajdsjan, der har en rig arkitektonisk arv. Vi kan begynde med en historisk perle af en moské. Denne moské blev bygget af Shirvan Shahs, som var en stat, der eksisterede i området i det 13. århundrede, og den betragtes som et historisk monument. Bibi-Heybet-moskéen blev oprindeligt bygget på befaling af Ferruhzad II, men den blev ødelagt i 1930. Ikke desto mindre blev den nøjagtige kopi af moskeen genopbygget i 1990.

En anden betydningsfuld moské i Aserbajdsjan, der også kaldes Shah Abbas-moskéen, er kendt som Jumah-moskéen. Den fik sit navn fra personen, der lod den bygge. Konstruktionen begyndte sent i det 16. århundrede og blev afsluttet i slutningen af det 17. Århundrede.

Endelig kan vi se på Jumah-moskéen i byen Quba. Den blev færdigbygget i 1802. Dekorationerne på moskéens kuppel blev lavet af en kvindekunstner fra Leningrad i Sovjetunionen i 1950. Det er også værd at bemærke, at Nuri Pasha, kendt som ‘Baku-erobreren’, har bedt fredagsbønnen i denne moské, hvilket er registreret i historiske optegnelser.

Hvem er de fremtrædende personer, der udfører vigtige arbejde i Aserbajdsjan inden for islam?

5 Soruda Azerbaycanda Islam 5

Vi kan nævne nogle betydningsfulde navne inden for akaid (troslære), der har udført vigtigt arbejde i historien. Disse navne inkluderer Muhammed Kamil Ahmed, Resul Ceferiya, Semih Duğaymen og Muhammed Sabri Osman. Disse individer har bidraget med deres egne værker inden for Mutezila, Shia, filosofi og metafysik. De har også forfattet værker af andre kendte tænkere som Joveyni, Ibn Bajjah og Ghazali. En lærer ved navn Mirze Muhammed Ahundzade har også bidraget til dette område med sit værk “Akaidul Muslimin”.

Når vi ser på nyere tid, skal vi først nævne, at interessen for religiøse emner er steget i forbindelse med undersøgelsen af Aserbajdsjans nationale og åndelige arv efter opnåelsen af uafhængighed. Universiteter har oprettet afdelinger for religion og samfundsmæssig tænkning. I denne proces har Memmedov, Mürselov og Hesenova udgivet vigtige bøger og bidraget til dette felt.

Hvilke problemer har muslimerne i Aserbajdsjan?

5 Soruda Azerbaycanda Islam 6

I dag oplever de ingen problemer for islam og muslimer i landet, hvor borgerne frit og sikkert kan praktisere deres religion. Dog har der i historien været mange problemer, tvang, pres og sanktioner, der kom som følge af det sovjetiske regime. Siden Aserbajdsjan opnåede sin uafhængighed, har der været bestræbelser på at skabe et fredeligt miljø, og dette miljø fortsætter med at blive beskyttet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button