İslam Sanatları için çok güzel bir gelişme gündemimizde. Riyad merkezli Alwaleed Philanthropies Vakfı, önümüzdeki on yıl için Pergamon Müzesi’ndeki İslam Sanatları projelerine dokuz milyon Euro bütçe ayırdı. Vakfın Genel Müdürü, müzenin çalışmalarını görebilmek için, ilk defa Berlin’e geldi ve önemli açıklamalarda bulundu:
Dünya genelinde, bu tür çalışmalara verdikleri destekler sebebiyle tanınan vakıf, 30 yıldır çalışmalarına devam ediyor. Bu projeyle ilgili, Vakıf Başkanı Lamia, “Berlin İslam Sanat Müzesi’ne, bu önemli kültürler arası iletişim bağını kurduğu için, müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.
Müzenin Müdürü Stefan Weber: “Siyaseti bir yana bırakalım, asıl önemli olan vakfın işidir. Siyasi ve sosyal hayatın zorlukları dışında, Orta Doğu’da kültürel girişimciliğin ve hayırseverliğin böyle ortaklıklarla desteklenmesi, günümüzde oluşan olumsuz kültür imajlarına karşılık, bir toplumun; kendini doğru bir şekilde ifade etmesine ve tanıtmasına imkan sağlar.”
Yıl 2024: Müzeyle dolu bir ada
Bu parayla Berlin’de 2024 yılında gerçekleşecek olan “Museumsinsel” (Müze adası) projesi finanse edilecek. Bunun yanında “Kültürel Eğitim” ve göçmenleri eğiten, ödül kazanmış “Multaka – Treffpunkt Museum” (Multaka- Buluşma Yeri Müze) projeleri de desteklenecek.
Preußischer Kulturbesitz Vakfı Başkanı H. Parzinger ise teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi: “Müzenin çalışmaları, İslam dünyasıyla nasıl bir iletişim kurabileceğimizi göstermektedir.” Almanya haricinde ise en çok ilgi gören çalışma, “Multaka” projesi oldu. Yakın zamanda Oxford’da da tatbik edilecek.
Müzenin Uluslararası Önemi Gittikçe Artıyor
Preußenstiftung (Preußen Vakfı), müzenin kazandığı uluslararası öneme nasıl bakıyor?
Parzinger, İslam dininin şu sırada, toplum ve birlikte yaşamımız içerisinde önemli bir yeri olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: