HaberlerTürkiye

Kitapların Gölgesinde Bir Hayat: Ramazan Mustafa Tarhan

Bismillahirrahmanirrahim. Bu haberimizde sizlerle, ilerleyen yaşına rağmen kitaplarla devam eden bir hayatın serüvenine konuk olacağız.

Samsun’un Havza ilçesinde yaşayan Ramazan Mustafa Tarhan 86 yaşında. İlkokul mezunu olan Tarhan, 18 yaşında kitapların büyülü dünyasına giriyor. Yıllardır kendine ait bir berber dükkanı işleten Mustafa Tarhan’ın dükkanında kendine ait bir kitaplığı var. Kitaplarla olan bağına dükkandaki kişisel kütüphanesiyle adeta ayna tutuyor.

Her Geçen Gün Kuvvetlenen Bağ

Torunlarının kitaplarını okuyan Tarhan, daha sonra Havza İlçe Halk Kütüphanesine üye oluyor. Son 8 yılda toplam 545 kitap okuyan Tarhan, sık sık ziyaret ettiği kütüphaneye gelen öğrencilere kitap okuma alışkanlığı edinmeleri için kendinden örnekler vererek tavsiyelerde bulunuyor.

Kütüphanedeki görevlilerin kendisine ilgi gösterdiğini anlatan Mustafa Tarhan, “Burada gördüğüm yakın ilgiden memnun oldum. Kütüphanenin en yaşlı üyelerinden biriyim. Bununla gurur duyuyorum.” diyerek memnuniyetini ve kitapseverlerin içtenliğini dile getirdi.

Kitaplarla olan bağını her geçen gün kuvvetlendiren Tarhan, kütüphaneden aldığı kitapları mutlaka not aldığını söyledi. Hangi kitapları okuduğunu bilmek ve ileride kendisine, çocuklarına hem tavsiye hem de anı kalması için okuduğu kitapları not aldığını söylüyor. Çocuklarının çoktan kitap okumaya başladığını söyleyen Tarhan, ailesini kitap kurdu olarak nitelendiriyor.

“Yeni Kültürel Bakış Açıları Kazandım”

İlkokul mezunu olan Mustafa Tarhan, kitap okumaya başladıktan sonra kelime haznesinin genişlediğine ve diksiyonunun düzeldiğine önemle değiniyor. Kitaplarla birlikte yeni kültürel bakış açıları kazanan Tarhan, kitapların insanlığa sunduğu kültürel renk yelpazesinden kendi rengini bulmaya devam ediyor. Özellikle tarih kitaplarını okumayı seven Tarhan, şöyle söylüyor:

“Her türlü kitabı okuyorum ama bilhassa tarih kitaplarını okumayı çok seviyorum.”

Kitapların hüküm sürdüğü bir hayatın eşiğinden seslendi bizlere Mustafa Tarhan. Umarız ki sesi hepimizin hayatında kitaplara dair yankılar bırakır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu