HaberlerAmerika Birleşik DevletleriEngel Tanımayanlarİlham Veren Projeler

MUHSEN: Gör Kardeşini

İslam tüm mükemmelliğiyle hayatımızdaki bütün meselelerde başvurabileceğimiz yegâne mercii. Bununla birlikte insanın kendi ihtiraslı idealleri uğruna başvurduğu yollar, çoğu zaman İslam’ın güzergâhının dışında kalmakta. Toplumdaki durumları fark edebilmek de ihtiraslı ideallerden sıyrılıp amacı güzel olan ideallere doğru yol alabilmekten geçiyor. İşte o zaman, insanın açılan gözleri pek çok meseleyi görebilme yetisi kazanarak güzel bir toplumun inşasına hizmet ediyor. Toplumda özel gereksinimleri olan bireylerin yaşadıkları zorluklar ancak aile üyeleri tarafından hissedilmekte. Ancak yaşanılabilir bir toplum için daha fazlasına ihtiyacımız var. İşte böyle güzel bir amaç ile bir araya gelmiş güzel insanların oluşturduğu bir kuruluştan bahsedeceğim bu haberimizde: MUHSEN (Muslims Understanding and Helping Special Education Needs).

“19 yaşımdayken kardeşime akıl hastalığı teşhisi kondu ki bu görünmez bir engellilikti. O zamanlar yardım için başvurabileceğimiz bir toplum desteği yahut herhangi bir kurum yoktu. Bu yüzden desteklenmek yerine kendimizi yabancılaşmış ve utanmış hissettik.”

Arapça ’da iyi ve güzel işler yapan, merhamet gösteren manalarına gelen muhsen, özel gereksinimli fertlerin ihtiyaçlarını gözeterek kurulmuş ve güvenle çalabilecekleri bir kapı olmuştur.  MUHSEN, özel ihtiyaçlı bireylerin ve ailelerinin karşılaşabileceği zorlukların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için Müslüman topluluklara örnek teşkil etmeyi umuyor.

MUHSEN Nasıl Kuruldu?

MUHSEN Nasil Kuruldu
Muslims Understanding and Helping Special Education Needs

MUHSEN’i oluşturma fikri Dr. Omar Sulaiman’dan çıkıyor ve kendisi şöyle açıklıyor:

“Annemin mücadelesini izleyerek büyüdüm. Kanser hastalığı ve çoklu felç nedeniyle diğer sorunlarının yanı sıra ciddi işitme kaybı ve konuşma zorluğu yaşamasına tanık oldum. Bu durum, mescitteki engelli diğer çocuklara karşı özellikle hassas olmamı sağladı. O zaman fark ettiğim ve bugün hâlâ devam ettiğini gördüğüm sıkıntılı nokta, mescitlerin özel ihtiyaçları olan insanlar için uygun şekilde tasarlanmadığıdır. Çoğu kez bir şehre gittiğimde tekerlekli sandalye kullanan çocukları olan ebeveynler, çocuklarının çok gelmek istediklerini ama mescide giremediklerini söylüyor. Daha da üzücü olanı, otizmli çocuğu olan ebeveynler bana katılmak istediklerini ancak çocuklarıyla evde kalmak zorunda olduklarını söyleyen e- posta gönderiyor. Ben bile, New Orleans’ta Ebu Bakir Camisi’nde ders verirken otizmli bir çocuğun durumunu bilmediğim için Kur’an kursundan eve gönderdim. Bu yüzden hepimizin bu bilince ihtiyacı var ve ümmetimizin bu kesimine de hitap eden camiler inşa etmek, yapabileceğimiz en iyi şey. Peygamberimiz (sav) mümkün olan her faaliyete onları dâhil etmeye çok önem verirdi.”

Dr. Omar, bu amacı için kelime bazında birkaç fikir ortaya koyarak MUHSEN konseptini geliştirir.  Bir süre sonra Dr. Omar, otizmli çocuğu olan bir çift ile hac yolculuğuna çıkar. MUHSEN’in gerçek manasıyla şekillenmesi bu yolculuk esnasında olur. Çocuğun annesi Joohi Tahir, daha önce kızının ihtiyaçları için farkındalık oluşturmak istemiş biri. Ve MUHSEN fikriyle aynı amacı taşımaktaydı. Şu an ise, Joohi Tahir, MUHSEN’nin yönetici direktörü.

Joohi ve diğer üç yüzü aşkın gönüllü, bulundukları toplumu özel gereksinimleri olan fertler için daha bilinçli olmaya teşvik etmekte ve bunun için eğitici etkinlikler düzenlemektedirler. Amerika’nın pek çok eyaletindeki faaliyetlerinin yanı sıra İngiltere, Avustralya, Hong Kong ile iş birliği içerisinde olan kuruluş, güzel amaçları vesilesiyle pek çok ihtiyacın giderilmesine, toplumun refahına ev sahipliği yapmakta.

MUHSEN’in Verdiği Hizmetler

MUHSENin Verdigi Hizmetler
MUHSEN,

MUHSEN, erişebilirliği, hoşgörüyü geliştirmek amacıyla programlar, destek grupları ve çeşitli eğitimler, bakıcılar için dinlenme grupları, aile danışmanlığı, camilerimizi özel ihtiyaçlara yönelik donanımlı hâle getirmek gibi pek çok faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu noktada üç katmanlı -farkındalık, uyum, onaylama- kontrol listesini sağlayan, pek çok yoldan fertlerin özel ihtiyaçlarına cevap verebilen mescitlere verilen bir sertifika mevcut. Kuzey Amerika’da ellinin üzerinde mescit bu sertifikaya sahip.

Bunun yanı sıra MUHSEN, sohbetler, yardım yürüyüşleri, bağış toplama yemekleri, çeşitli eğitimler, yetişkin günleri, hafta sonu okul projeleri gibi pek çok etkinlikler de düzenlemekte. Özel ihtiyaçları olan bireylere umre yolculuğunda ihtiyaçlarına yönelik destekte bulunarak bu manevi yolculukta onların yanında olmakta.

Bir önceki haberimde sizlerle buluşturduğum Sara Minkara’nın da, MUHSEN’in bünyesinde 2015 yılı bağış yemeğinde yaptığı etkileyici konuşmasıyla gönül tellerimize dokunduğunu görüyoruz. Hiçbir kâr amacı gütmeden çocuklara, yetişkinlere hem zihinsel hem fiziksel pek çok yönden destek sağlamakta olan MUHSEN, bütün olumsuzlukların sadece zihinlerimizde oluşturduğumuz ‘normallerin’ eksikliğinden başka bir şey olmadığını hatırlatıyor.  Toplumu bu hususta sadece bilinçlendirebilmek dahi pek çok probleme çözüm olabilmekteyken güzel amaçlarla yola çıkmış güzel insanların yolu hep açık olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu