Üsküdar’da Paranın Değil Kitabın Geçtiği Bakkal: Kanber Bozan
Üsküdar’ın ara sokaklarında bir mahalle bakkalı düşünün. Raflarında gofretlerden, çikolatalardan farklı olarak paradan çok daha kıymetli bir şeyler olsun. Çocuk kitapları gibi. Hangi bakkaldan mı bahsediyoruz? Tabii ki büyük dünyaya kapı aralayan Kanber amcanın küçük bakkalından…
Çocuklar için çok farklı bir ticari yöntem geliştiren ve bakkalının bir kısmını kütüphaneye çeviren Kanber Bozan, mahallenin çocuklarını kitap okumaya teşvik etmek amaçlı çocuklara kitap dağıtıyor ve okudukları kitabın özetini kendisine ya da oğlu Fırat’a anlatmak şartıyla onlara bakkaldan istedikleri bir şeyi ücretsiz veriyor. Şimdi bu bakkaldan ve Kanber amcadan bahsedelim. Biraz baştan alalım hikâyeyi.
Adıyaman doğumlu Kanber Bozan 51 yaşında. Henüz 7 yaşındayken ırgat olarak Adana’ya ve Mersin’e pamuk toplamaya giden Kanber amca, hayat yükünü erken omuzlayanlardan. Kendisi 14 yaşındayken Adıyaman’dan İstanbul’a gelmiş, konfeksiyon dükkanlarında çalışmış. 1995’te zorlu yılların ardından Almanya’ya çalışmaya giden Bozan, orada pizzacılık, dönercilik, garsonluk yapıp çalışmış. Yıllarca para biriktirmiş ve İstanbul’a dönüp bu parayla bir daire satın almış. 2000 yılında Üsküdar’daki “Uysal Gıda Kanber Amca” adlı bakkal dükkânını açmış.
İnsanları Sevmeyi 14 Yaşındayken Öğrendim
14 yaşındayken geldiği İstanbul’daki unutamadığı o olayı şöyle anlatıyor bizlere Kanber amca:
Paradan ziyade kitaplara, çocuklara ve en önemlisi de insani ilişkilere değer veren Kanber Bozan 2018 yılında ‘Türkiye Diyanet Vakfı 4. Uluslararası İyilik Ödülleri’ne layık görüldü. O öğretmen hayatta mıdır bilinmez fakat yaptığı küçük iyilik, Kanber Bozan’ın hâlâ hatrında ve hayatına yön verdiği ortada olan bir gerçek.
Fikir Nasıl Ortaya Çıktı?
Fikrin ortaya çıkışı aslında Kanber amcanın geçmişinde saklı diyebiliriz. Okuyamadığını ve çocukların bizlerin geleceği olduğunu, onların bol bol okuması gerektiğini söyleyen Kanber amca, fikrin oğlu Fırat tarafından 2016 yazında uygulanmaya başladığını ekliyor. Fikrin hikâyesini şöyle anlatıyor çocukların Kanber amcası:
Sosyal medya sayesinde yayılan projeye birçok kişinin destek olduğunu söylüyor Kanber Amca. Ülkenin dört bir tarafından gelen kitaplar, Kanber amcanın bakkal raflarını süslüyor. Aşırı tepki gösterenlerin, batacağını söyleyenlerin olduğu da bir gerçek. Kanber amcanın samimiyetinden, güler yüzünden anlıyoruz ki aylık 300 lira zararının olduğunu çok da önemsiyor gibi görünmüyor:
Okuyarak karşılığında bir şey kazanmayı kendi mahallelerinde öğrenen çocuklar kurtaracak bu dünyayı, bakkal Kanber amca kurtaracak, oğlu Fırat Bozan kurtaracak.
İnsansak İnsanlığımızı Yapmak Zorundayız
Kanber Bozan büyük marketlerde asla kurulamayacak insani ilişkilerden ve olması gereken esnaflıktan şöyle bahsediyor:
Kendisi için kendini arayan bir gıda mühendisi. Henüz bulabilmiş değil ancak bir müddet bulunduğu bu dünyadan güzel bir hikayeyle ayrılmak istiyor.