İslam ŞehirleriÖzbekistan

İslam Şehirleri: Semerkant

Timurlenk’in sihirli dünyası, bir dünya mirası, masal gibi büyüleyici bir kent olan Semerkant şehrinden bahsedeceğiz bugün sizlere. Keyifli okumalar 🙂 (yeni pencerede açılır)

Özbekistan’ın Güneyinde Bir Şehir

Ozbekistanin Guneyinde Bir Sehir
Semerkant Cami

Özbekistan’ın güney kesiminde bulunan Semerkant, başkent Taşkent’e 275 km uzaklıktadır. Ekonomik olarak Özbekistan’ın önemli merkezlerinden olan şehir; otomotiv sanayisi, dokuma sanayisi, gübre sanayisi gibi faaliyetleri ile dikkat çekmektedir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olup M.Ö 14’de Persler tarafından kurulmuştur. İpek Yolu’nun önemli bir kavşağında kurulan kent, tarih boyunca gezginlerin uğrak noktası olmuştur.

Semerkant Şehrinin İsminin Hikayesi

Semerkant Sehrinin Isminin Hikayesi Tilla Kari Medresesi
Tilla Kari Medresesi

Semerkant, eski Farsça’ da “Taş Kent” anlamına gelirken, eski Türkçe’de temiz kent anlamına gelen “Semizkend” diye adlandırılmıştır.

UNESCO Dünya Miras Listesi

UNESCO Dunya Miras Listesi Registan
Uluğ Bey

İslam Mimarisinin en güzel örneklerinin görüldüğü şehirlerdendir. Şehir UNESCO Dünya Miras Alanları Listesi’ne eklenmiştir. Antik Semerkant’ın kalbi olan Registan, Kumlu Yer anlamına gelmektedir. Registan Meydanı; Semerkant şehrinin akademik, dini ve idari merkezidir. Şehirdeki tüm geçit törenleri, festivaller ve pazar çarşıları bu meydanda düzenlenmektedir. Meydan Timur döneminde çarşılarla doluyken torunu Uluğ Bey bu çarşıları yıktırıp dünyanın en büyük medresesini yaptırmıştır. Meydanda üç medrese bulunmaktadır.

İslam Dünyasının İlk Kağıt Değirmeni

Islam Dunyasinin Ilk Kagit Degirmeni
İslam Şehirleri: Semerkant 1

İslâm dünyasında ilk kâğıt değirmeni Semerkant’ta yapılmıştır. Bu icat Haçlı Seferleriyle Avrupa’ya taşınmıştır. 13. yüzyılda şehir Cengiz Han tarafından ele geçirildikten sonra yakılıp yıkılmıştır. 1370 yılında bölgenin komutanı olan Timur ise başkenti Semerkant’a taşıyarak bu şehri baştan aşağı yeniden kurmuştur. 1784 yılında Semerkant, Buhara Emirliğinin merkezi olmuştur. 1868‘de Ruslar bölgeyi ele geçirince Türkistan’a bağlanmıştır. 1924‘ten sonra Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti‘nin Özbekistan eyaletinin başkenti olmuştur.

Alimler Şehri: Semerkant

Alimler Sehri Semerkant Ulug Bey
Uluğ Bey

Semerkant’ta çok sayıda büyük alim yetişmiştir. Müslüman dünyasının en önemli hadis uzmanı kabul edilen İmam Buhari, Ehl-i Sünnetin inanç ve iman konularındaki imamı İmam Maturidi, Nakşibendi şeyhi Nizameddin Hamuş ve Ali Kuşçu çeşitli dönemlerde Semerkant’ta yaşamış alimlerden bazılarıdır. Ayrıca İmam Buhari ve İmam Maturudi’nin kabirleri bu şehirdedir.

Diğer Şehirler İçin Tıklayınız: Filibe / Şanlıurfa / Tebriz / Herat / İslamabad / Harar / San’a / İsfahan / Bağdat / Şam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu