İslamofobi İle Mücadele Edenler: Amerika Birleşik Devletleri
ABD, dünyada en yüksek insan, kültür, din ve dil çeşitliliğine sahip ülkelerden biri. 2018 yılının verilerine göre yaklaşık 327 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Nüfusun içinde Müslümanlar da önemli bir yer kaplıyor. Bu yazımızda ilk başta genel olarak bu çeşitlilikten bahsettikten sonra ülkedeki Müslüman nüfusu, İslamofobi ve yabancı düşmanlığını dört ayrı bölgede inceleyeceğiz ve bu bölgelerde aktif rol oynayan Müslüman topluluk ve faaliyetlerini sizlerle paylaşacağız.
ABD’de en yaygın olan din %70 oranı ile Hristiyanlık. Hristiyan nüfusunun yaklaşık %46.6’sını Protestanlar oluşturuyor. Protestanlar arasında ise en geniş grup Evanjelikler. Ülkenin nüfusunun %1.9’u Yahudi, %0.7’si Budist, %4’ü Agnostik iken %22’si ise dini bir topluluktan bağımsız olan kişiler.
Amerika’daki Müslüman Nüfusu
Pew Araştırma Merkezinin 2015 yıllında yapmış olduğu araştırmaya göre Amerika’da 3 milyon 300 bin Müslüman yaşıyor. Müslüman nüfusun en yoğun olduğu eyaletler ise New Jersey ve New York. Merkezin yapmış olduğu nüfus çalışmalarına göre 2040 yılında Amerika’daki Müslüman nüfusunun ülkedeki Yahudi nüfusunu geçeceği düşünülüyor. Bunun yanında çalışmalar 2050 yılında Müslüman nüfusun 8 milyona ulaşacağını gösteriyor.
ABD’deki ırkçılık ve özellikle de Müslüman düşmanlığının ciddi oranda artmasına sebep olan 11 Eylül patlamasının etkisinden bahsetmeden geçmek olmaz. Özellikle internet aracılığıyla oluşturulan “İslami tehdit” algısı halk arasında Müslümanlara karşı korku yaymış ve uydurma haberlerdeki artış, ülkedeki İslamofobiyi büyük oranlara çıkarmıştır.
Peki günümüzde hala devam eden basın ve medyanın psikolojik baskıları ve siyasilerin halkı kışkırtıcı söylemlerine karşı nasıl bir mücadele veriliyor? Şimdi ise sizlere İslamofobi endüstrisinin karşısında dimdik duranlardan bahsedeceğiz. Onlar sevginin diliyle İslam’ın hakikatini anlatıyorlar.
Valley Ranch Islamic Center
Texas’ta faaliyet gösteren İslam merkezi, Müslüman halka sağlamış olduğu dini eğitim ve huzurlu ortamın dışında; organize ettikleri çeşitli faaliyetler ile gayrimüslim halk tarafından da tanınmış durumda. Merkezde yapılan çalışmalardan biri Müslüman-Gayrimüslim komşu buluşmaları. Kuran-ı Kerim’de sık sık bahsedilen komşu hakkı ve ilişkilerinin önemi konusunda toplumu bilinçlendirmek için başlatılan bu proje, zihinlerdeki ön yargıları yıkıyor.
Bir kişiyle iletişime geçmenin en güzel yollarından biri de hediyeleşmek değil midir?Hediyeleşmek, bir Müslüman için tek taşla üç kuş vurmak anlamına geliyor. Hem yüzlerde tebessüm oluşturuyoruz hem hediyeleşme sünnetini ihya ediyoruz hem de karşımızdaki kişiler ile güçlü bir iletişim bağının adımlarını atmış oluyoruz. İşte bu güçlü bağları kurabilme adına Texas’taki Müslüman halk, komşuları ile hediyeleşme kampanyası başlattılar. Aynı zamanda hazırlamış oldukları bayram temalı dekoratif süsleri de bir dolar gibi cüzi fiyatlara satışa sundular. Bu çalışmalarıyla merkez, Müslüman ailelerin kapılarının gayrimüslimlere de açılmasını ve bayram ruhunun ve heyecanının komşularla beraber paylaşılmasını teşvik ediyor.
Merkez üyeleri, ön yargıları yıkmak ve İslamiyet’i anlatmak adına her yıl düzenledikleri “Ekmeğini Paylaş, Köprüleri Kur” etkinliğinde tüm renkten, ırktan ve dinden insanlara ev sahipliği yapıyorlar. Merkezde paylaşılan yemeklerin ardından genel bir sunum ile İslamiyet hakkında bilgilendirme yapılıyor. Sonrasında ise cami turları düzenlenerek gayrimüslim halkın belki her gün önünden geçtiği ama girmeye çekindiği camilerle tanışmaları sağlanıyor. Ayrıca namazın kılınışını da izleyerek birçoğu hayatlarında bir ilk yaşıyor. Etkinliğin sonundaki soru-cevap kısmı sayesinde akıllarda kalan ya da merak edilen soru işaretlerine cevap bulunmasıyla da misafirler uğurlanıyor. [vric1]
Council on American – Islamic Relations
15 yıldır faaliyet gösteren konsey, bir yandan Amerika’daki Müslümanlara ses olurken bir yandan da İslamofobi ile mücadelede bulunuyor. New York, Chicago, Los Angeles gibi Müslüman nüfusunun yoğun bulunduğu şehirlerde konseyin temsilcilikleri bulunuyor. Şimdi sizlere faaliyetlerinden kısaca bahsedip ayrımcılık ve haksızlıkların karşında neler yaptıklarını ve nasıl faaliyete geçirdiklerini anlatacağız.
ABD gibi birçok kültürü barından bir ülkede azınlık olarak yaşamak şüphesiz ki hiç kolay değil. Medya ve siyaset kaynaklı psikolojik baskıların halk arasında büyüyüp fiziksel şiddete kadar vardığı durumlarla karşılaşılıyor. Böyle bir ortamda Müslümanların haklarını savunabilecekleri, seslerini duyurabilecekleri en önemli mecra ise sosyal medya. Konsey, Amerika’daki Müslüman halkı, hakları konusunda bilgilendiren raporlar hazırlıyor. Aynı zamanda internet sitelerinde psikolojik ya da fiziksel bir şiddete maruz kalan kişilerin ihbarda bulunabileceği bir bölüm mevcut. Aynı zamanda İslamiyet ve Müslümanlar hakkında medya araştırmalarını kendi sayfalarında paylaşıyorlar, sizler için aşağıya linkini bırakıyoruz. [Cair2]
Her Pazartesi Bir Müslümanla Tanış
Birçoğumuz çeşitli gruplara karşı ön yargılar taşıyoruz. Peki bunlardan kurtulmanın en basit yolu nedir? Tabi ki tanımak. Ancak ilk adımı atmak ve cesaret edebilmek her zaman zordur. İlk adımı atan ve yeni bir uygulama deneyen İslami Konsey, din ve yabancı düşmanlığı ile savaşmanın başka bir yolunu bizlerle paylaşıyor. Instagram hesapları için Müslüman kişilerle röportaj yapıp hikayelerini paylaşmalarına imkan sağlıyorlar. Röportaj yaptıkları kişiler, yaşanılan sıkıntıları ve bir Müslüman olarak Amerika’da nasıl yaşadıklarını anlatıyorlar. Aynı zamanda çocukluklarından ve ilgi alanlarından bahsederek insanların kendilerini öncelikle bir birey olarak tanımalarına yardımcı oluyorlar.
Diyanet Center of America
Merkezin ismi hepimize tanıdık gelecektir. Tahminleriniz doğru. Diyanet’in Amerika’daki merkezinden bahsediyoruz. Lanham, Maryland’da bulunan Türk-Amerikan Toplum Merkezi’nin temelleri 1993 yılında atılmış. 2016 yılında tamamen açılan merkez sadece cami hizmeti sağlamıyor. Büyük bir kompleks olarak inşa edilen merkez, cami alanının dışında kadınlar ve çocukların eğitimi için sınıflar, nikah salonu ve konferans salonları hatta bir spor kompleksi bile barındırıyor. Bu açıdan tam anlamıyla İslami bir merkez olduğunu söylemek yanlış olmaz. Merkez, dünyanın her tarafından gelen Müslüman ve gayrimüslimlere kucak açıyor.
İslam anlayışını, yardımlaşmayı, birbirini Allah için sevmeyi, paylaşmayı göstermek şüphesiz ki İslamofobinin zihinlerde oluşturduğu yanlışlık ve olumsuzluklar ile mücadele etmenin yollarından biri. Medya ve siyasiler bir yana, bireysel olarak verilen her bir mücadele domino etkisi sağlayacaktır. Bu mücadelede bize düşen en önemli görevlerden biri, İslam’ın nasıl bir din olduğunu yaşayarak ve örnek olarak göstermektir. Nasıl örnek olabiliriz sorusuna cevap olarak yapılan merkezin Komşu Mutfağı Projesi’nden bahsetmek istiyoruz:
Komşusu açken tok yatan bizden değildir.
hadisinin bir yansıması olan bu projede Diyanet Merkezi, evsizlere yemek hizmetinde bulunmak için halkı bir araya toplama çağrısında bulunuyor. İki yıldır faaliyet gösteren bu projede komşular, hazırladıkları sandviç ve kekleri kendi elleriyle ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Böylelikle çevre halkı güzel bir amaçla bir araya gelip tanışabilme imkanı buluyor.