Ramazan SöyleşileriBirleşik Arap Emirlikleri

Ramazan Söyleşileri: Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ramazan

Farklı ülkelerde mübarek Ramazan ayının nasıl yaşandığını ele aldığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki konusu: Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ramazan

Sizi tanıyabilir miyiz?

Benim adım Muhammed. Son altı yıldır Dubai‘de çalışan Ürdünlü bir gurbetçiyim. İslamî eğitim konusunda dersler vermekteyim.

Salgın sonrası ülkenizdeki Müslümanların hayatında neler değişti?

Pandemi Dubai’de diğer ülkelerde olduğu gibi yaşam üzerinde derin bir etki bıraktı. Mesela geçen sene Ramazan’da teravih namazı kılınmadı. Diğer ülkeler gibi camiler de uzun süre kapalı kaldı.

Pandemide Ramazan nasıl geçiyor?

Pandemide Ramazan nasil geciyor 1

Ramazan, Dubai’de bu yıl çok iyi geçiyor. Tüm sektörler açık ve kısıtlama bulunmuyor. Ancak pandeminin etkisini hafifletmek için büyük aile toplantılarında ve arkadaş buluşmalarında kısıtlama var.

Pandemiden önceki zamana geri dönelim. Müslümanlar genellikle Ramazan’ı orada nasıl yaşar? Bunun hakkında ne söylersiniz?

Genelde Ramazan ayında burası çok sessiz. Bilindiği gibi burada çok sayıda gurbetçi yaşamakta. Ramazan’ın doğası gereği kalabalığın veya pazarlardaki bağrışmaların olmadığı bir yer burası.

Ramazan’ı farklı ülkelerde tecrübe etme imkanınız oldu mu? Bu tecrübeler hakkında neler söylersiniz?

Hem burada, Dubai’de Ramazan’ı tecrübe ettim hem de Ürdün’de. Aradaki fark örf ve adetlerde, günün mahiyetinde ve seyrinde ve ayrıca teravih namazında belirir. Ürdün’de teravih namazlarını dersler, vaazlar ve toplantılar takip eder. Burada daha çok düzen var. Ayrıca burada, Dubai’de dünyanın her ülkesinden imamlara ev sahipliği yapan ve onların ağırlanmasını sağlayan bir sistem vardı. Bu imamların teravih namazını kıldırmaları için program tertip ediliyordu. Ürdün’ün son on günü, uzun itikâf, kıyam ve toplu sahur programlarına tahsis edilirdi. Demek istediğim, elbette farklılıklar var.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ramazan ayına özel gelenekler nelerdir?

Burada, Dubai’de, teravihten sonra sahura kadar ailelerin toplandığı ghabga denilen bir adet var. Ayrıca harees denen bir lezzeti ve al-qatayef adı verilen bir tatlıları vardır. Ramazan topu adeti de hâlâ devam etmektedir. İftar için Ramazan çadırları da mükemmel bir imkan. Özellikle çok sayıda işçinin varlığı düşünülürse bu çadırlar onlar için ücretsiz iftar etme imkanı sağlıyor.

Birlesik Arap Emirliklerinde Ramazan ayina ozel gelenekler nelerdir 2

Dubai’de teravih namazı nasıl kılınıyor? Kadir Gecesi’ni ve itikâfı nasıl ihya ediyorsunuz?

Teravih namazı şu anda tüm camilerde yarım saatte kılınıyor. Burada Kadir Gecesi, camide bir buçuk saat ile sınırlı. Akşam namazından sabah namazına kadar aralıksız bir itikâf imkanı bulunmuyor. Şu an Dubai’de son on gün için gece namazı programı belli olmadı. Pandeminin ilerlemesine bağlı olarak karar alınması bekleniyor. Salgından önce bu sünnetin yapıldığı belirli camiler vardı ve insanlar bu sünneti ihya etmeyi seviyorlar.

Birleşik Arap Emmirlikleri’nde bayram resmi olarak tatil mi? Bayramı nasıl geçiriyorsunuz?

Bayram tabii ki burada resmi tatil. Bayramda bayram etkinlikleri, bayramlaşmalar, akraba ziyaretleri yapılıyor ve çocuklara bayram harçlığı veriliyor.

Diğer ülkelerdeki söyleşileri okumak için tıklayın: Ramazan Söyleşileri

Görsel Kaynak

  • https://www.visitdubai.com/ar/articles/ramadan-in-dubai-rituals

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu