Ukrayna’daki Camiler
Bünyesindeki Müslümanların çoğunu Kırım Tatarlarının oluşturduğu Ukrayna’da, Hristiyanlıktan sonraki en büyük din İslam’dır. 1991’de bağımsızlığına kavuşan ülkede, o günden bu yana pek çok cami inşa edilmekte. İnşa edilen camilerin bazıları İslami Merkez olarak adlandırılan Kur’an kurslarını teşkil eder. Ukrayna sınırları içinde yer alan önemli camiler yazısını sizin için derledik.
El-Rahma Cami
Başkent Kiev’i süsleyen El-Rahma Cami, Ukrayna’nın en çok bilinen camilerinden biri. Yapımı 2000 yılında tamamlanmış olsa da tam donanımlı haline kavuşması on bir yıl sürmüş. 2011 yılında açıldıktan sonra sosyal bir komplekse dönüşen cami bünyesinde; kütüphane, basımevi ve çocuklar için oyun alanlarına kadar pek çok detayı barındırıyor. Cidde’deki yüzen cami olarak bilinen Al-Rahma Cami ile sıkça karıştırılsa da hem çevresinde deniz olmaması hem de mimari özellikleriyle bu camiden ayrılıyor. Ayrıca içerisindeki eğitim sahalarıyla, farklı dillerde Kur’an eğitimi ve dini bilgiler verilmesine de olanak sağlıyor. Ukrayna’daki ilk minareli cami olan El-Rahma Cami’nde aynı zamanda hafızlık eğitimi de veriliyor.
Kanuni Sultan Süleyman Cami
Yapımına 2001 yılında başlanan Kanuni Sultan Süleyman Cami, bir Türk tarafından Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan anısına yaptırılmış. 2007 yılında yapımı tamamlanmış. İsmi, cami ile de anılan Hürrem Sultan’ın aslen Ukraynalı olması, camiye bölgedeki gayrimüslim halkın da ilgi göstermesini sağlamış. Belli başlı izinlerin alınmasında yaşanan sıkıntılar sebebiyle açılışı belli bir süre aksamış. Mariupol şehrinde, Azak Denizi kıyısına konuşlanan caminin mimarisinde, İstanbul’daki Süleymaniye Cami’nden esintilere rastlamak mümkün. Cemaatin büyük bölümünü Tatarlar ve Azeriler oluşturuyor. İhtiyaçları şehirdeki Müslümanlar tarafından karşılanan bu cami, Mariupol’da ziyaret edilmesi gereken mekânlardan biri.
Kiev Türk Cami (Hamidiye Kur’an Kursu)
Kur’an kursu olarak da hizmet veren Kiev Türk Cami’nin aslında daha çok medrese formunda olduğunu görüyoruz. Nitekim dışarıdan bakıldığında bir minare ve kubbesi bulunmayan camide, beş yüz kişilik namaz alanı bulunuyor. Camide cuma hutbesi ve diğer etkinliklerin tamamı Türkçe yapılıyor. Burayı ziyaret etmek isterseniz eğer her daim açık bulabilirsiniz. Özellikle ramazan aylarında her gün iftar yemeği veriliyor. Aynı zamanda bu cami; Müslümanların nikâh, sünnet gibi organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. Öğrencilere Kur’an eğitimi de veren cami,kırk beş kişilik yataklı kapasiteye sahip. Şehir merkezinde bulunan camiye ulaşım oldukça kolay.
Ahad Cami
Başta Donetski Cami olarak inşa edilen Ahad Cami, asıl adını iki hayırsever ailenin desteğiyle yeniden imar edildikten sonra almış. 1995’te vefat eden Tatar kökenli iş insanı Akhat Bragi’nin vefatından sonra kendisine hürmeten Ahad olarak adlandırılan cami, Türk mimarisi örnek alınarak inşa edilmiş. 1999’da açılan camide aynı anda yedi yüz kişi namaz kılabiliyor. Yinede buradaki Müslüman halkın, ibadet alanını genişletmek için bölgede yeni bir cami inşasına da başlanacağı biliniyor.
Kiev İslam Kültür Merkezi (Nur Cami)
Kiev’de bulunan İslam Kültür Merkezi, şehrin en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. Nur Cami olarak da biliniyor. Burada çeşitli toplantı ve etkinlikler düzenleniyor. Cami bin beş yüz kişilik namaz kılma alanı, Rusça ve Arapça kitaplardan oluşan kütüphanesiyle aynı zamanda bir eğitim yuvası. Burada özellikle ev hanımları için de eğitim ve etkinlikler yapılıyor. Bu eğitim ve etkinlikler sadece dini değil, aynı zamanda sportif faaliyetler ve diğer sosyal alanları da kapsıyor. Osmanlı dönemindeki cami anlayışını yaşatan Kiev İslam Kültür Merkezi’nin kapıları herkese açık.