HaberlerHac-UmreNamazSağlıkSuudi Arabistan

Yedi Ay Sonra Mescid-i Haram’da İlk Sabah Namazı

Dünyayı etkisi altına alan ve yaşamın birçok alanını olumsuz etkileyen koronavirüs sebebiyle bu yıl hac vazifesi için bazı kısıtlamalar getirilmişti. Ülke dışından hacı kabul etmeyeceğini açıklayan Suudi Arabistan yönetimi ülke içinden gelecek olan hacılar için de birtakım önlemler aldı. Bu önlemler dahilinde pandemiden dolayı yedi aydır namaz kılınamayan Mescid-i Haram’ın kapıları nihayet cemaate açıldı.

Suudi Arabistan 18 Ekim itibari ile sabah namazı için Covid-19 tedbirleri kapsamında vatandaşlarına Mescid-i Haram’da namaz kılmaları için izin verdi. Saudi Gazette’nin raporuna göre bölgede bulunanların çekmiş olduğu fotoğraflar ve videolar ibadet edenlerin sosyal mesafeyi gözeterek uzun saflar oluşturduğunu gösterdi.

Hac vazifesinin ve Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi’yi ziyaretin ikinci kez aşamalı olarak yeniden başlamasıyla 18 Ekim’de yeni kurallar getirildi. İkinci aşamaya dikkat çeken Mescid-i Haram İşleri Genel Başkanlığı sözcüsü, “Hacılar izin verilen eylemlerde ve Mescid-i Haram’a giriş çıkışlarda belirlenmiş zaman dilimine uymalı. Yönergeler kapsamında, hacılar 1.5 metrelik fiziksel sosyal mesafeyi korumalı, maske giymeli, ellerini sık sık temizlemeli. Hacılara ve ibadet eden kişilere hizmet eden yetkililer ve çalışanlarla iş birliği yapmalı.”

Mekke Koronavirus

Tedbir Kriterleri

Suudi yetkililer prosedürü kolaylaştırmak ve tüm hizmetleri hızlı ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmek için tüm teknik sistemlerini kullanarak tedbirleri uyguluyorlar. 4-17 Ekim tarihlerinde gerçekleşen birinci aşamada her gün en fazla 40 bin ibadet eden kişi ve 15 bin umre ziyaretçisi görüldü. 31 Ekim’de sona eren ikinci aşamada ise Mescid-i Haram’da namaz kılanlar ve ibadet edenler için 250 bin umre ziyaretçisiyle beraber 600 binden fazla kişiye izin verildi.

Yeni koronavirüs salgınından beri Suudi Arabistan, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla şiddetli önlemler aldı. Krallık, haccın virüs için kolayca küresel bir süper yayıcı haline gelebileceği endişesi nedeniyle temmuz ayında sınırlandırılmış, sembolik bir hac düzenlemişti. Virüsü kontrol altına almak için erken ve kapsamlı önlemler almasına rağmen, Suudi Arabistan 5000’den fazla ölüm dahil 341.000’den fazla vaka kaydetti. Bu yıl salgın nedeni ile hac vazifesini gerçekleştiremeyen Müslümanlar en yakın vakitte vazifelerini sağlıklı bir şekilde eda etmek istiyor. Bu sürecin hayırla sonuçlanmasını niyaz ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu