Dünyada İslamGüney Afrika Cumhuriyeti

5 Soruda Güney Afrika Cumhuriyeti’nde İslam

Dünya üzerinde 3 başkente sahip tek ülke desek aklınıza hangisi gelirdi? Ya da Apartheid kelimesini duyunca? Kim bilir belki de Nelson Mandela size bir çağrışım yapar. Evet, Dünyada İslam serimizin bu seferki durağı: Güney Afrika Cumhuriyeti

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ne kadar Müslüman yaşıyor?

Cape Town Guney Afrika
Cape Town, Güney Afrika

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde Müslümanların oluşturduğu azınlık grubun sayısı hakkında çeşitli kaynaklar ve araştırmalar bulunmaktadır. Bunlardan yola çıkarak Müslümanların oranı, toplam nüfusun %1.5 ile 2’sine tekabül etmektedir. Sayısal veri olarak ise bazı araştırmacılar (Christoph Haferburg, 2000) Müslüman sayısının 553.717 olduğundan bahsetmektedir. Müslümanların ağırlıklı olarak yaşadıkları bölgeler; Batı Cape, Natal ve Transvaal’daki yerleşim yerleridir. Batı Cape Bölgesi’nde Endonezya ve Malezya kökenli Müslümanlar, Natal ve Transvaal’da ise Hint ve Hint-Pakistan kökenli Müslümanlar yoğunluktadır. Son dönemde Güney Afrika’da en hızlı yayılan din olduğu da kayıtlara geçmiştir.

Güney Afrika Cumhuriyeti’ne İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?

Guney Afrika Harita
Güney Afrika Harita

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan Müslümanların bölgeye ne zaman geldikleri tam olarak bilinmemektedir. İslâm’ın yayılışını üç aşamada irdeleyebiliriz. İlk aşama, ilk Müslümanlar diyebileceğimiz 1652’den 1800’lerin ortalarına kadar süren Afrika, Orta Asya, (Endonezya Takımadaları) Madagaskar’dan kölelerin, siyasi mahkûmların bu bölgeye sürgün edilmeleri ile başlar. İkinci aşamayı oluşturan Müslümanlar ise İngiliz sömürüsü olan Güney Afrika’ya Natal Bölgesi’nde olan şeker kamışı tarlalarında çalışması için Hindistan’dan getirilen işçilerdir. Bu getirilen Hintli işçilerin %7-10 kadarını Müslümanlar oluşturmaktaydı. Üçüncü aşama olarak ise, 1994’te ırkçı Apartheid rejiminin sona ermesiyle Kuzey Afrika ülkeleri ve Zanzibar’dan gelen Müslümanlar da bölgedeki Müslüman sayısını etkilemiştir.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin en meşhur camileri nelerdir?

Masjidut Taqwa Guney Afrika
Masjidut Taqwa, Güney Afrika 1

Bölgenin ünlü Müslüman liderlerinden “Abdullah Qadi’ Abd as-Salam”ın 1794’te açtığı “Auwal (Evvel) Camii” ilk açılan camii kabul edilir. Bugün camii, Cape Müslümanlarının ibadet özgürlüğü mücadelesinin sembolüdür. Bir diğer cami olan Juma Camii, Durban’daki en eski ve Güney Afrika’daki en büyük ikinci camiidir. 1881 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Batı Caddesi Camii-Durban, Soofie Camii-Ladysmith, Habiba Soofie Camii- Cape Town camileri de bulunmaktadır.

Güney Afrika’da İslam adına çalışmalar yürüten en önemli şahsiyetler kimlerdir?

Imam Abdullah Harun
İmam Abdullah Harun 2

Hollandalıların farklı bölgelerden sürdüğü insanlar arasında onların sömürgeciliklerine direnen Müslüman liderler vardı. Tidore’den Tuan Guru (İmam ‘Abdullah Qadi’ Abd as-Salam, 1712-1807) ve Macassar Şeyh Yusuf (‘Macassar Abidin Tadia Tjoessoep 1629-1699) Cape bölgesi Müslüman topluluklarının üzerinde önemli etkileri oldu. İmam Abdullah Harun ise 20. yüzyılda etkili olan “Apartheid” rejimine karşı duran örnek Müslüman liderlerdendir. Kendisi 27 Eylül 1969’da ırkçı rejim tarafından şehit edilmiştir.

Güney Afrika’daki Müslümanların karşılaştıkları sorunlar nelerdir?

Guney Afrika Insanlar
Güney Afrika İnsanlar 3

Güney Afrika Müslümanlarının en büyük sorunu bütün bir görüntü sergileyememeleridir. Apartheid rejiminden sonra insanlar dünyadaki birçok fikre açık bir toplum inşa etmişlerdir. Bu sebeple birçok görüşten Müslüman bu bölgede bulunur. Yine aynı rejimin geçmişte insanları ırkları, dinleri gibi birçok hususta ayrıştırmış olmasının izlerine de hâlâ rastlanmaktadır. Müslümanlar kökenlerine göre mahallelerde gettolaşmaktadır. Her grubun diğer bir gruba olan bu mesafeli duruşu siyasi birliği de yok etmektedir.

Diğer Ülkeler İçin: Avusturya / Azerbaycan / İtalya / Belçika / İsveç / Finlandiya / Rusya / Japonya / Brezilya / Güney Kore

Kaynak
Masjidut Taqwa, Güney Afrikaİmam Abdullah HarunGüney Afrika İnsanlarGünther, Ursula; Islam in South Africa: Muslims’ Contribution to the South African Transition process and the Challenges of Contextual Readings of IslamHaferburg, Christoph; How many Muslims are there in South Africa?Dağ, Ahmet Emin; Afrika’ da Müslüman Azınlıklar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu