İslam Şehirleri: Granada
İslam Şehirleri serimize El Hamra Sarayı’yla ünlenen, eski adı Gırnata olan Granada şehri ile devam ediyoruz. Keyifli okumalar
İspanya’nın Güneyinde Bir Şehir
Bugün İspanya’nın güneyinde yer alan Granada ya da bilinen eski adıyla Gırnata şehri bir zamanlar en muhteşem İslam şehirlerinden biriydi. Şehir özerk bir bölge olan Endülüs’te yer alıp Sevilla şehrine de komşudur. Konum itibariyle Endülüs’ün en kalabalık ve gelişmiş şehri olan Sevilla’ya yakınlığı, şehirdeki birçok imkanın da gelişmesinde aktif rol oynar.
Yabancılar Tepesi
Şehrin ismine gelince, “Gharnatah” kelimesinden gelip manası “Yenigelenlerin Şehri” yahut “Yabancılar Tepesi” gibi anlamlara gelir. Burada “yenigelen/yabancı” diye ifade edilen kişiler şehre göç eden Musevilerdir.
700 Yıllık İslam Hakimiyeti
Şehir hakkında yapılan araştırmalarda Granada’nın Roma’dan gelen bir tarihi geçmişe sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Akabinde ise Gırnata Sultanlığı ve Endülüs gibi deneyimlerin birer ‘Medeniyet’ niteliği taşıdığı ifade edilir. Nitekim şehir; 8 ila 15.yüzyıl arasında uzunca bir süre İslam medeniyetinin hakimiyeti altında medeniyet, sanat ve kültür şehri olarak günümüz tarihindeki yerini alır. 1492’ye kadar süren bu hakimiyet sayesinde Granada, bugün Endülüs mimarisinin ve Endülüs sanatının da mirasçıları arasında yer alır.
Granada Şehrinin Simge Yapısı: El Hamra Sarayı
Bu mimarinin ve sanatın bir tezahürü olarak daha erken dönemde İslam sanatı adına ortaya konan El Hamra Sarayı’nı göstermek mümkündür. Granada denilince akla ilk gelen yapı olan El Hamra Sarayı’nın hikayesi ve ismi hakkındaki rivayetler de en az kendisi kadar merak konusudur. Bir rivayete göre şehirde geceleyin aydınlatma için yakılan meşalelerin alevleri sarayın duvarlarına yansıyınca halk saraya ‘El Hamra’ yani ‘Kırmızı, alev kırmızısı’ gibi isimler takmıştır. Bir başka rivayette ise sarayı yaptıran Muhammed bin Ahmer’in, Ahmeri ailesinden olması hasebiyle saraya ‘El Hamra’ denildiği söylenir.
Granada Şehrinde Her 10 Kişiden 9’u Katolik
Şehrin sokaklarında ufak bir gezintiye çıktığınız zaman her 10 vatandaştan 9’unun Katolik olduğunu görebilirsiniz. Şehirdeki Müslüman unsurlar her ne kadar zamanla kaybolmuşsa da Granada tarihin gördüğü en büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Şehirdeki bir diğer önemli yapı ise Aziz Nikola Kilisesi olup kilisenin hemen yanında Granada Merkez Camii yer alır. Bugün Granada’da sayısı 3.000’i aşan Müslüman Granadalı yaşar. Çoğu Fas’tan gelen göçmenler olan bu Müslümanlar arasında İspanyolca konuşan İspanyol Müslümanlar da görmek mümkündür. Şehrin sokakları yer yer Fas’ta görebileceğiniz merdivenlere ve sekiz köşeli yıldızlarla bezenmiş seramik süslemelerle dolu yapılara ev sahipliği yapar.
Diğer Şehirler İçin Tıklayınız!